Aşırı sıcak gıda tüketen toplumlarda mide kanseri riskinin diğer toplumlara göre 3.3 kat yüksek olduğu belirlendi
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, yaptığı açıklamada, sıcak gıdaların vücudun ısınmasında etkili olduğunu söyledi.

Özellikle kış aylarında açık alanlarda çalışanların sıcak gıdalar tüketmesinin vücut ısısının korunması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Zengin, bu gıdaların aşırı sıcak olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

SICAK YEMEK YEMEK KANSERE YOL AÇABİLİR

Zengin, şunları kaydetti: "Kaynar yiyecek ve içecekler başta ağız mukozamız olmak üzere sindirim sistemimize ciddi zarar verir. İnsanlarda özellikle yutak ve yemek borusu aşırı sıcağa maruz kalmaktan ciddi zarar görebilir. Burada oluşan yanıklar gıda alımını bozan darlıklara ve daha ileride de bu organlarda kansere zemin hazırlayabilir. Aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketimi ile mide kanseri arasında da ilişki vardır.

Araştırmalar, aşırı sıcak gıda tüketen toplumlarda mide kanseri riskinin diğer toplumlara göre 3.3 kat yükseldiğini ortaya koymaktadır. Kışın aşırı sıcak gıda tüketilmesi hem damak zevkine hem de sağlığa zarar verebilir."