Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi raporuna göre mayısta açık geçen yıla göre yüzde 164 arttı. Bankaların yaklaşık 3 milyar dolar borçlanarak finansmanına katkıda bulunduğu cari açığı yabancının 1.3 milyar dolarlık hisse senedi ve bono satışı arttırdı. Ayrıca mayısta net hata noksan kaleminden 4.5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz giriş yaşandı. ING Banka Ekonomisti Muhammet Mercan bunun tarihi bir rekor olduğunu belirtti. Cari açığın finansmanının yüzde 80’i ise sıcak parayla yapıldı. 
Cari açık yılın ilk 5 ayında ise geçen yıla göre yüzde 121 artarak 37.3 milyar dolara, 12 aylık olarak 68.2 milyar dolara ulaştı. Ekonomistler yıl sonunda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9’una ulaşması olası cari açığın TL üzerinde baskı kurmaya devam edeceğinin göstergesi olduğunu söyledi. 
 
GSYH’nin % 9’una yaklaştı Cari açığın GSYH’ye oranının neredeyse yüzde 9’a yaklaştığına ve finansman tarafının yüzde 80 spekülatif fon girişleriyle gerçekleştiğine dikkat çeken Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Cari açıktan en çok korkmamızın sebebi dövizde ani çıkış riski ve bunun ardından TL’de yaşanması muhtemel devalüasyon” dedi. 
TSKB ekonomisti Başar Yıldırım, “Mayısta portföy yatırımlarında hafif de olsa bir çıkış gözlendi ve finansmanın yüzde 58’i net hata ve noksan kaleminden sağlandı” diye konuştu. 
 
EKK’nın gündemi cari açık Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda cari açığı hedef alan bir büyüme ve dış ticaret stratejisini yapacaklarını söyledi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile görüşmesinin ardından Çağlayan, “Cari açık konusunda bizim bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Merkez Bankası çalışmaları şu anda yapıyor. Cari açık şu an için Türkiye için bir tehdit oluşturmamaktadır” dedi. Çağlayan, “Eylül ayı sonuna kadar tespitlerimizi yapıp, yeni bir teşvik mekanizması uygulamaya girecek” dedi. Cari açığın en önemli etkenlerinden birinin enerji ithalatı olduğuna da dikkat çeken Çağlayan Türkiye’de enerji yapısının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. “Cari açıkla ilgili ikinci tespitimiz, ithalat yaptığımız sektörlere bakınca mesela biz en fazla demir-çelik ve hurda ithalatı yapan ülkeyiz. Bu önemli bir açık bırakıyor” diyen Çağlayan, açığı etkileyen sektörlere yatırım yapmak gerektiğini kaydetti. 
 
Mayısta neler oldu? Kaynağı belirsiz para girişi 4.5 milyar dolarla rekor kırdı 
Yabancı 1.3 milyar dolarlık hisse ve bono sattı 
12 aylık cari açık 68.2 milyar dolara ulaştı 
Mayısta 775 milyon dolarlık doğrudan yatırım geldi 
Cari açık şu an GSYH’nin yüzde 9’una yaklaştı
 
RADİKAL