Geçtiğimiz hafta sonu siyasette biri ulusalda diğeri yerel iki önemli olay yaşandı.

BİR: Ulusalda Ankara’da Altındağ Altınpark’ta yapılan İYİ Parti Genel Kongresi,

İKİ: Aydın’da MHP İl Başkanı Haluk Alıcık’ın partisinin il kongresinde sarf ettiği bir söze partililerinden gelen tepkiler,

ÜÇ: ADÜ Rektörü Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir’in bizi yanıltmadığı olay

                                          ***

İYİ Parti Genel Kongresi’nde ortaya çıkan tablo ve Aydın’a olası yansımaları

Geçtiğimiz pazar Ankara’da Altındağ Altınpark’da yapılan İYİ Parti olağan kongresi gerek siyasetin Ankara gerek Aydın ayağı için önemli ipuçları verdi, ne gibi?

BİR: Kongreye Meral Akşener’in konuşmasından çok Genel İdare Kuruluna seçilenler ve dışlananlar damgasını vurdu.

Çarşaf listede yer alan 187 isim arasında 23.dönem MHP Aydın milletvekili ve İYİ Parti’nin kurucu il başkanı Recep Taner de vardı.

Ne var ki, Recep Taner ilk 75 aday arasına giremedi.

Listenin ilk sırasında sürpriz bir şekilde 1131 oyla 7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP’den aday adaylığı için müracaat eden ancak veto edilen emekli Albay Erdal Sarızeybek yer aldı.

İYİ Parti kurucularından 24 Haziran 2018’de 2.sıra adayı Aydınlı Av Berna Sukas ise 8.ci sırada Genel İdare Kuruluna girdi.

Daha ilginç olansa merkez sağın özgül ağırlığını taşıyan liberal kimlikli Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Süleyman Demirel’in doktoru, Isparta milletvekili Aylin Cesur yedek listede yer bulurken kurucu İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın dışta kalmasıydı.

Merkez sağ kökenli bu milletvekillerinin tasfiyesi kurumsal kimlik kazanma sürecini henüz tamamlayamamış İYİ Parti’yi merkeze konumlandırmaya çalışan Meral Akşener’in aksine MHP’nin izdüşümü haline getirmiştir.

Amaç Cumhurbaşkanı olacağı varsayımından hareketle Meal Akşener sonrası liderlik hesaplarıdır.

Diğer bir amaç da Koray Aydın gibi bazı eski MHP’lilerin İYİ Parti’yi MHP’ye çizgisine yakınlaştırmakla gerek Meral Akşener’e gerek parti içi gruplara karşı dokunulmazlık zırhını kazanma girişimidir.

Sonuçta İYİ Parti delegesi kongrede tercihi büyüme yerine az olsun benim olsun mantığından yana kullanmıştır.  

İKİ: Ortaya çıkan bu tablo elmanın yüzde 49’luk kısmında Meral Akşener’in manevra gücünü zayıflatmış elmanın diğer yarısında da ağırlığını azaltmıştır.

ÜÇ: Aydın Adnan Sezgin’in partinin karar mekanizmasından dışlanması Aydın’la ilgili konularda Berna Sukas’ı öne çıkarmıştır.

Mesela Koray Aydın eğer isterse Berna Sukas’ın onayıyla il başkanını daha kolay görevden alabilir.

Sonuç olarak eğer Meral Akşener, Yürütme Kurulunu seçerken bu oyunu bozmazsa İYİ Parti ilk seçimle birlikte tabela partisine dönebilir.

Belki birilerinin istediği budur.

                                                      ***

MHP İl Kongresinde Haluk Alıcık’ın kurduğu bir cümle ülkücü camiada tartışma yarattı.

Geçen pazarki (20 Eylül) kongrede Haluk Alıcık’ın kurduğu “Aydın’da MHP 58 bin oyla HDP’nin altına düşmüştür, buna razı olan yerinde oturmaya devam etsin” cümlesi bazı ülkücülerin tepkisine neden oldu.

Bu konuda eski MHP İl Başkanlarından Hasan Muti “Başarısızlığın ve ahlaksızlığın ödüllendirildiği yerde ancak kişisel çıkarlar mevzubahistir. İyi niyetle buraya kadar, hayalleri olan devam etsin,” dedi.

Ardından da Ülkü Ocakları eski Başkanlarından Ali Özer’in aynı doğrultudaki “Bu oyu alan yönetici ve başkanlardan liste yapacaksın bir de böyle bir laf edeceksin, kusura bakma biz aptal değiliz” tepkisi geldi.

Haluk Alıcık’ın bu sözüne niye bu kadar alınganlık gösterdiğini Hasan Muti’ye sordum.

İşte dedikleri:

“Eğer siz başarısız üstelik bir de görevden alınan bir il başkanını ödüllendirir, partinin kurumsal kimliğine zarar verenleri taltif eder, önünü açarsanız yetmezmiş gibi her platformda baş tacı ederseniz elbette seçmenin size bir ikazı olacaktır.

MHP 2018 seçimlerinde 200 oyla milletvekilliğini kaybeden il başkanı Burak Pehlivan’ı Haluk Alıcık’ın başarı plaketiyle ödüllendirdiği hatırlardadır.

O nedenle başarısızlığı ödüllendiren Haluk Alıcık’ın 58 bine düşen oyun ceremesini başkasına yükleme hakkı olamaz.

İyi bilinsin ki, 2007 de bize üç milletvekili kazandıran 144 bin oy seçim kurulu kapısında beklemekle kazanılmadı.

O bakımdan Haluk Başkan başarısız aynı zamanda partinin kurumsal kimliğine zarar verenleri ödüllendirmeye devam ederse o oylar 30 bine de düşer, tepkiden muradım bu tehlikeye dikkat çekmektir,”dedi.

Bakalım Aydın’da ne olacak bu MHP’nin halleri…

                                                 ***

ADÜ Rektörü Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir bizi yanıltmadı

Geçen yazımın bir yerinde” Bilmem bu hocamızı Rektör Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir makamına davetle bir çayla da olsa ödüllendirdi mi,” demiştim.

Bu arada bir parantez açayım ve geçen yazıda eksik kalan bir hususu belirteyim, Prof.Dr. Mehmet Turgut’un başarı sıralamasının tüm zamanlara ait yani emekli olan ya da vefat eden bilim insanlarını da kapsıyor, olmasıdır.

Şimdi açıkça belirteyim ki, o soruyu sorarken tahminim Rektörün Prof.Dr. Mehmet Turgut’u ödüllendirmediği üzerineydi.

Yanılmamışım Mehmet Turgut’u arayan soran olmamış.

Başka ülkelerde olsa şerefine törenler düzenlenir, devlet katında kabuller olur, göklere çıkarılır bizdeyse bir çayla bile ağırlama fazla görülür.

Bir de herkes sorar, niye dünya çapında bilim adamları, mucitler çıkartamıyoruz diye…

Nasıl çıkartalım örneği meydanda…