"Burası Türkiye, Burada İş Var" sloganıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan "İstihdam Seferberliği 2019" kampanyası, iş dünyasına ve girişimcilere ve işverene farklı teşvikler sunuyor. Peki, SGK teşvik sorgulama nasıl yapılır? İşte Potansiyel Teşvik sorgulama ile ilgili detaylar…

SGK'dan yapılan açıklamada; "Söz konusu ekrana, www.sgk.gov.tr adresinden " E-SGK", "İşveren", "İşveren Sistemi", "Uygulamaya Giriş", "İşveren", "Teşvikler ve Tanımlar", "Potansiyel Teşvik Sorgulama" seçenekleri işaretlenerek erişilebileceği gibi http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/isveren/Ilgili+Diger+Uygulamalar/isveren_sistemi linki üzerinden de erişilebiliyor.

İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ NEDİR?

Nisan ayı sonuna kadar işverenlerin sağlayacağı her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca iş verenin maliyeti sıfır. 2 bin 21 lira ücret ve bin 113 lira sigorta ve vergiler olmak üzere 3 bin 134 lirayı devlet karşılıyor. İş veren cebinden sıfır maliyetle bir işsizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devlet sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık bin 113 lirayı devlet karşılayacak. İşverenler sadece çalışanın ücretini ödeyecek. İşe alınacak kişi kadın, genç veya engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzatılıyor. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık bin 113 lira olan prim ve vergi teşviki 2 bin 712 lira olarak verilecek."

SİGORTALI YÖNÜNDEN ARANILAN ŞARTLAR:

• Sigortalıların; işe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,

• İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması,

• 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,

gerekmektedir.

İŞYERİ YÖNÜNDEN ARANILAN ŞARTLAR:

• Özel sektör işverenine ait olması,

• Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,

• Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK'ya verilmesi,

• Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

• Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

• Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, gerekiyor.

DESTEK SÜRESİ

2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacak.