Aydın"da kağıt üzerinde boşanıp ancak fiiliyatta aynı evi paylaşıp karı-koca yaşantısı devam eden yaklaşık 300 çift takibe alındı. Yapılan takip sonucu tutulan raporlar doğrultusunda yaklaşık 300 kişinin aylığı kesilerek haklarında dava açılırken, davaların bir kısmının Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görüldüğü öğrenildi.
SGK"nın suiistimallerin üzerine gitmeye başlamasının ardından SGK Aydın İl Müdürlüğü tarafından il genelinde yapılan denetimlerde boşanmaların bir çoğunun sadece kağıt üzerinde yapıldığı öğrenildi. Kurum avukatları tarafından ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulurken, ölen anne ve babalarından yetim aylığı alabilmek için anlaşmalı olarak boşanan ancak aynı evde yaşayan birçok çifte suçüstü yapıldı. Bu arada ihbarları da dikkate alan Savcılık ve SGK İl Müdürlüğü, uzun süredir evli olmalarına rağmen bir yakını öldükten sonra boşanıp SGK"dan aylık almaya başlayanlar takibe alındı. Takibatın Sosyal Sigortalar kısmının 4-A, Bağ-Kur"u ilgilendiren kısmının 4-B ve Emekli Sandığı"nı ilgilendiren kısmın ise 4-C grupları kapsamında takip edildiği 4-C"nin ise Ankara"dan takip edildiği öğrenildi.
SGK KURUM AVUKATLARINI MERKEZE ÇAĞIRDI
Ülke genelinde oldukça fazla olan dosyalar nedeniyle SGK"nın kurum avukatlarını toplantıya çağırdığı öğrenildi. Yapılan tahkikat sonucu açılan davalar sonucu haksız bulunanların aldıkları tüm para ve hizmetin bedelini faiziyle birlikte geri ödemesinin istendiği öğrenildi. Şu an itibariyle sadece Aydın"da yaklaşık 300 dosya bulunduğu öğrenildi. Bu kapsamda İncirliova ilçesine bağlı Osmanbükü Köyü"nde de Ö-F.K çifti hakkında da açılan davanın devam ettiği belirtildi.
Bu arda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı"nın oluşturduğu Alo 170 ihbar hattı, sahte evliliklerle ilgili tüm ihbarları anında kayda alıp, ilgili ihbarları değerlendirerek bu sorunu çözmeye çalışıyor.