SOSYAL Güvenlik Kurumu, kayıp ve kaçağı önlemek, bir kişinin başka birinin sosyal güvencesinden yararlanmasını engellemek için başlattığı Avuç İçi Damar Okuma Sistemi dün Konya’da start aldı. Konya Özel Farabi Hastanesi’nde uygulanan sistemde önce hastanın TC kimlik numarası sisteme giriliyor.

Daha sonra hasta, sağ ve sol elini ayrı ayrı cihazın üzerine koyuyor. Cihazdaki sensör hastanın ellerindeki damarları tarayıp, bilgileri elektronik ortama aktarıyor ve hastanın kaydı sisteme yapılıyor.

Böylelikle hasta, hangi hastaneye giderse gitsin, avuç içini cihazın üzerine koyduğunda bütün bilgiler otomatik olarak karşısına çıkacak. Ancak bilgiler sistemde kayıt altında olduğu için işlem daha kısa sürecek. Sistem sayesinde sağlıktaki kayıt dışılığın ve kaçağın önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden SGK İl Müdürü Cem Dinç, uygulamanın hastalar için de pratik olduğunu ve hastaların zorluk yaşamayacağını belirterek, ”Bu sistemin en önemli özelliği, hem SGK’yı hem vatandaşımızı hem de hastaneleri koruma altına almaktadır. Bu sistemle artık bir kişi, başka bir kişinin sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır. Bu sistem, vatandaşlarımızın daha çağdaş ve daha basit bir hizmet alımını sağlamakta. Kurum açısından bakıldığı zaman, daha denetlenebilir bir sistemi getiriyor” dedi.