Nazilli S.S. 49 nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu, sezonun ilk pamuğunu aldı. Pamuk Birliğinin 2010 yılı ürün sezonu pamuk alım politikası da açıklandı.
Nazilli Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulu, yaptığı açıklamasında, yüzünü artık tamamen üreticiye çeviren kurumda en büyük hassasiyetlerinin üretici memnuniyeti olduğunu ifade ederek, “Bize getirilecek pamuğun tamamını üreticimizi mağdur etmeden alacağız. Ortağımızın alın terinin karşılığını, en iyi şekilde zamanında vereceğiz” dedi.
Geçtiğimiz yıl Pamuk üretiminin az olmasından dolayı Çırçır fabrikasının açılmadığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Ulu; “Çırçır fabrikamızın açılabilmesi için en az 3 Bin Ton pamuk olması gerekiyor. Ne yazık ki geçen yıl Nazilli"de 5 bin dekar alanda pamuk üretimi yapıldı. Geçen yıl işletmemiz 341 Bin Kilogram pamuk aldı ve alınan kütlü pamuklar özel fabrikalarda işletildi. Bu yıl yaklaşık 10 Bin dekar alana ekilen alanda 4 bin 500-5 bin ton kütlü pamuk işleme hedefimiz var. Bu yılki üretimin artışının Dünya pamuk rezervinin azalması ve pamuk ihtiyacının oluşmasıdır. Ayrıca 42 kuruşluk bir destek ile pamuk fiyatlarının borsada artması da etken olmuştur. Ama en önemlisi Pamuk Birliğimiz geçtiğimiz yıl ortaklarından aldığı ürünlerin fiyatını zamanında ödeyerek tekrar güven sağlamıştır. Bu yıl hedefimiz daha fazlaydı fakat koza kurdu dediğimiz yeşil bir kurtçuğun verdiği zarar nedeniyle bölgede yüzde 20 – yüzde 25 verim düşüşü yaşandı. Bu konuda da Bakanlığımızdan da sadece Pamuk Tarımı için sistemik ilaçların kullanımı için izin verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Kütlü pamuk alım rakamlarının ileriki günlerde iç ve dış borsalarda yükselmesi durumunda, o günün fiyatlarını yukarıya çekeceklerini de anlatan Ulu, şunları söyledi: “Kooperatiflerimizde alımlarla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Ortaklarımız güler yüzle karşılanıp güler yüzle uğurlanacak. Kurum olarak yapısal meselelerimizi büyük oranda çözmüş ve asli görevimiz olan kooperatifçiliğe tamamen dönmüş bulunuyoruz. Maliyetlerimizi minimuma indirdiğimizden dolayı, artık alım fiyatlarımızı açıklarken tercihimizi daha fazla ortaklarımız lehine kullanabiliyoruz. Pamuk Alım fiyatımız ise Borsa x Randıman + 0,005 kuruştur. Bugün açıkladığımız ve ortaklarımızı memnun edeceğine inandığımız kütlü pamuk fiyatları, bu tezahürün sonucudur. Ortaklarımızın da bu bilinç içerisinde kendi malları olan Nazilli TARİŞ"e sahip çıkmalarını ve ürünlerini kuruma teslim etmelerini diliyor ve bekliyoruz” 2010 ÜRÜN SEZONU ALIM POLİTİKASI
Ürün alım politikasından bahseden Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulu; “İlk teslimatlarda en geç 5 gün içinde, kilogramda 50 kuruş avans ödemesi yapıyoruz. Tariş"in Borsa satış fiyatının 5 kuruş üzerindedir fiyatımız. Dönem sonunda ilave 5 kurul fiyat farkı ödenir. Yüzde bir"e kadar çepel içeren, elle toplanan pamuklara kilogramda 2 kuruş temizlik primi veriyoruz. Ana taahhüdü aşan teslimatlar için ortak dışı alım imkanı sunuyoruz. Emanette kalan pamuklar için dönem sonuna kadar hesaplaşma fırsatı tanıyoruz. Hesaplaşmayı takip eden 20 gün içinde ödeme yapıyoruz. “Güçlü Üretici, Güçlü Kooperatif, Güçlü Birlik için tüm pamuklar TARİŞ"e. Çırçır fabrikamızda Nazilli başta olmak üzere kardeş kooperatifler olan Atça, Yenipazar, Dalama, Bozdoğan, Başaran, Kuyucak, Horsunlu ve Pamukören"in almış olduğu çiğli pamukları fabrikamızda işleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Sezonun ilk ürününü getiren Nazilli TARİŞ"in 6339 nolu ortağı Asil Kaynak"a, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulu, Kooperatif Müdürü Yalçın Ertürk ve Muhasebe yardımcısı Mesut Arabacı teşekkür ederek, Kaynak"ın ilk ürünleri depoya alındı.