Çölyak hastalığının üç yüzden fazla semptomu vardır ve bu semptomlar kişiye kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlarda karın ağrısı ve ishal görülürken, diğer insanlarda asabiyet ve depresyon görülebilir. Çölyak hastalığı semptomları bazı kişilerde erken yaşlarda ortaya çıkarken bazıları ise yetişkinliğe kadar gayet sağlıklı görünebilirler. Hatta bazı insanlar çölyak hastalığının hiçbir  semptomunu göstermezler. Bu farklılıklar çölyak hastalığının teşhisini oldukça zorlaştırarak çölyak hastalarının %95’ine yanlış teşhis konmasına ya da hiç teşhis konamamasına yol açar.

Çölyak hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veren İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Tuncer verilen tedavi karşısında ishal düzelmiyor, şişkinlik, gaz şikâyeti bitmiyor ve artıyorsa mutlaka uzmana başvurmak gerekiyor, dedi.

UZUN SÜRELİ VE KRONİK BRİ HASTALIK

Çölyak hastalığı tahılgillerden buğday, arpa, çavdar yulafa karşı olan bir hassasiyet olarak tanımlanır.  Çölyak hastalığı, bu tip unlu gıdalar -mısır unu hariç- alındığı zaman, oluşan reaksiyon neticesinde ortaya çıkan karın ağrısı ve ishalle seyreder açıklamasını yapan Prof.  Dr. Murat Tuncer, vücutta bir barsak hasarı oluşur.  Uzun süreli ve kronik bir hastalıktır. Bu tip gıdaları kestiğiniz zaman tablo normale dönüyor. Bazen ilaç tedavisi gerekiyor. Bu hastaların diyette kıtlamaya dikkat etmeleri gerekiyor, dedi.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE DE BAŞLAYABİLİR

Karın ağrısı, kabızlık nadir olarak, ishal en çok görülen şikayetlerden birisidir şeklinde konuşan Prof. Dr. Tuncer, vücut  mısır unu dışındaki bu gıdaları yabancı kabul ediyor. Bu çocukluk döneminde başlayabileceği gibi 50-60’lı yaşlarda da olabiliyor. Belli bir kriteri yok. Vücut bir anda normal tanıdığı bir şeyi anormal tanıyor, dedi.

DİKKAT EDİLMEZSE KANSERE DÖNÜŞÜM RİSKİ VAR

Uzun süre tedavi edilmez, takip edilmez ve diyete dikkat edilmezse birtakım istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkar açıklamasını yapan Dr. Tuncer,  bunun sonucunda bazı nörolojik bulgular ortaya çıkar. Lenfoma dediğimiz kansere dönüşüm riski vardır. Bu nedenle takip etmek ve diyete uymakta büyük fayda var, şeklinde konuştu.

KAYNAK: Ajans Haber