Bugüne kadar iç piyasaya sürülen incirlerin kalitesinin düşük olduğu ifade edilen toplantıda dış piyasaya yönelik geçtiğimiz yıl yapılan ve büyük başarı elde edilen çalışmaların iç piyasaya yönelikte yapılması kararlaştırıldı.
Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Aydın Vali Hüseyin Avni Coş"un yanı sıra Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, ziraat odaları başkanları, incir ihracatçıları ve incir üreticileri katıldı.
Toplantının başkanlığını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy yaparken, toplantının açılışını incir sezonu hazırlıkları hakkında bilgi veren konuşmasıyla Tarım İl Müdürü Muhsin Temel yaptı.

İNCİR İFTAR SOFRALARINDA YER ALMALI
Toplantıda konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, incirin ağırlıklı olarak dış piyasada tüketildiğini dikkat çekerek, iç piyasada incirin tüketilesi için çalışma yapılması gerektiğini dikkat çekti. İncirin iftar sofralarında hurmaya alternatif hale gelmesi gerektiğini ifade eden Adnan Bosnalı, “İç piyasada incir tüketimini ne kadar artırırsak, dış piyasada bizim fiyat verme şansımız olur. Yıllık 55 Bin ton incir işleniyor. Bunun 35 Bin tonu yurt dışına ihraç ediliyor. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle incirin yaş olarak da piyasaya sürüldüğü düşünülürse, dış piyasaya sürülen incirin yarısı kadar iç piyasada incir tüketmiyoruz. Ülke insanımızın tamamı yılda bir kilo incir tüketse bırakın ihracatı kendi memleketimize bile incir yetiştiremeyiz. İç piyasadaki incir tüketimini artırmanın yollarından biri Ramazan ayında iftar sofralarında incire yer açmak. Bu yolla ülkemize giren ithal hurma miktarı da düşer ve ülkemizden döviz çıktısı da azalmış olur” dedi.

İNCİRİ İFTAR SOFRASINA SOKMAK İÇİN YÖNETMENLERLE GÖRÜŞELİM
Vali Hüseyin Avni Coş, iç piyasada incirin tüketilmesi için yapılması gerekenler tartışılırken, söz alarak iç piyasada kaliteli incirin bulunmadığını belirtti. Kendisinin inciri çok sevdiğini dile getiren Vali Coş, “Aydın"a gelmeden önce de her yıl belli bir miktar incir tüketiyordum. Önceki görev yaptığım yerlerde olsun İstanbul da olsun yılın belli bir döneminde incir bulunuyor, fakat daha sonra piyasada incir bulmak zor oluyordu. Hatta çoğu zaman piyasada kaliteli ve düzgün incir bulamadım. Biz incirin iç piyasada tüketimini artırmak itiyorsak, ramazan programı yapan birkaç yapımcı ve yönetmenle görüşelim. Bu şekilde ramazan sofralarında incirin daha çok yer almasını sağlayalım. Bunun içinde iç piyasaya kaliteli ve düzgün incir sürmeliyiz” şeklinde konuştu.
İç piyasada incir tüketilmemesinden dert yanan Ege Kuru meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, şuanda işlenen incirin kalitesinin de düşük olduğunu belirtti. Toplantıya gelirken işlenen incirlerden getirmek istediğini fakat kalitenin çok düşük olması dolayısıyla getirmediğini belirten Gabay, “Maalesef senede iç piyasada 10 bin ton incir tüketemiyoruz. Bunun kabahatini kendimizde aramalıyız. Başka yerde aramamıza gerek yok. neden şuan işlenen ürünler iç piyasa için. Gidin bakın kalitesine çok kötü. Çünkü ben buraya gelirken işlenen incirlerden getirecektim. Fakat utancımdan o incirleri buraya getirmeye yüzüm olmadı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği olarak incirin iç piyasada tüketiminin artması için "İncir Tanıtım Grubu" kurduk. Tek amacımız iç piyasada incirin daha fazla tüketilerek incir üreticisinin dış pazara bağlı kalmasını önlemek” dedi.

DIŞ PAZAR İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR İÇ PAZAR İÇİNDE YAPILACAK
Toplantı sonunda incirde iç pazarı artırmak ve iç pazarda görülen sorunların çözümü için toplantı kurulu geçtiğimiz yıl dış piyasa için incirde alınan kararların aynen iç piyasada geçerli olması, bu yıl tüccarların incir depolarında yapılan denetlemelerin üretici depolarında da yapılması ve incirin kalitesinin üretimden sağlanması içi incir üreticilerinin eğitimden geçirilmesi kararlaştırıldı. iha