Kuşadası'nda gemi sezonun bitmesi ile özellikle halıcı kuyumcu ve hediyelik eşya satan esnaf kepenklerini kapattı.
Kuşadası'nda yüzde 70'lik bir kesime hitap eden gemi turizmine dayalı işyerlerinin kepenklerini kapatması ile şehir terk edilmiş bir kent görünüme büründü.
Mart ayında başlayıp Kasım ayı sonuna kadar devam eden kruvaziyer trafiği sebebiyle yoğun bir sosyal ve ekonomik bir yaşama sahip olan Kuşadası, Aralık ayından Şubat ayına kadar geçen sürede ise adeta terk edilmiş bir kent görünümüne bürünüyor.
İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yerleşik merkez nüfusun 61 bin 700 olduğu Kuşadası'nda, 15-20 yaş arası gençler yoğunluğu oluşturuyor.
Ticaret Odası'na kayıtlı 2 bin 500 civarındaki işletmeci ile Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı bin 700 esnaf bulunuyor.
''Kuşadası'nda turizm sezonunda açık kalan kuyumcu, halıcı, hediyelik eşya ve bunun gibi bir çok alanda hizmet sunan esnaf, turizm sezonu bitince İstanbul'da bulunan ikinci dükkanlarına gidiyorlar'' diyen Kuşadası esnaflarından Alper Aras, ''Yapılan bu hareket Kuşadası'na ihanettir. Türkiye'nin hiç bir turizm kentinde sezon Mart ayında başlayarak Aralık ayına kadar sürmemekte. Araya kalan 2 veya 2,5 ay kepenk kapatmak yerine açık bulunsalar, Kuşadası'na en azından çevre il ve ilçelerden gelen yerli turist hafta sonları bir hareketlilik yaşatır'' diye konuştu.
Kuşadası'nın 2010 yılı turizm sezonunu limana gelen gemi yoğunluğu ve otellerdeki yüzde 90-100 doluluk oranıyla diğer turizm yörelerine oranla çok iyi kapattığını belirten TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, ''Gemi turizminin Kasım Aralık aylarında bitmesi ile Kuşadası'nın merkezinde hizmet veren dükkanların ardı ardına kepenkleri kapatması üzücü bir durum. Halen birçok otelimizde değişik ülkelerden gelerek konaklayan, tatilini geçiren yerli ve yabancı turistlerimiz var. Bu turistler otelden çarşıya indikleri zaman kepenkleri kapalı olan dükkanlar turizmi olumsuz yönde etkilemektedir'' dedi.