Batman Belediye Meclisi, 2000 yılında konulan 10"uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in adını değiştirme kararı aldı. Bulvarın adı, “Zilan Bulvarı” olarak değiştirilecek. Belediye Başkanı DTP"li Hüseyin Kalkan, “Zilan” adının kahramanlık ve direnişi çağrıştırdığını söyledi.
Bu isim, 1996"da Tunceli"de intihar saldırısı düzenleyerek dokuz askeri şehit eden ve 33 askerin de yaralanmasına neden olan PKK"lı “Zilan” kod adlı Zeynep Kınacı"yı; Beşirci ilçesinde yaşayan “Seyyid Mevlana Muhammed Kasım-i Zilan Hazretleri”ni ve 1930"da Sason ilçesinde güvenlik güçlerine karşı isyan çıkarıp yaklaşık 100 askeri şehit eden “Zilan” aşiretini çağrıştırıyor.
Sezer"in adının Ergenekon örgütüyle anılmaya başlandığını ileri süren Kalkan, “Bu üç isim de farklı bakış açılarıyla değerlendirebilir. Önemli olan, bu isme bakış açısı” dedi.
Karar, Belediye Meclisi"nin, yeniden aday gösterilmeyen Kalkan"ın başkanlığında son kez yaptığı toplantıda oy çokluğuyla alındı. Karar nedeniyle, “Ahmet Necdet Sezer Bulvarı” tabelası hafta içinde kaldırılarak yerine “Zilan Bulvarı” tabelası asılacak. Kalkan, aldıkları kararın kesin olduğunu, yabancı bir isim olmadığı için valiliğin uygun göreceğini ve bir itirazın söz konusu olamayacağını kaydetti.

"Bakış açısı"
Kalkan, şunları söyledi: “O dönemlerde Sezer, demokratik söylemleriyle adalet ve hukuku temel alıyordu. Sayın Sezer"e destek verme çabamız oldu. Fakat Sezer, ortaya koyduğu icraatlarla söylemlerinin tam aksini yaptı.
Meclisimiz, Sezer"e verilen isim onurunun geri alınması için son toplantısında harekete geçti. Sezer"in yerine, kahramanlığı esas alan ve direnişin sembolü olan "Zilan" adını bulvara vermeyi uygun gördü. Bu isim iyi de oldu. Zilan isyanı, Zilan köyü ve Tunceli"deki militanın adıyla bağlantı kurulabilir. Önemli olan, bu isme bakış açısıdır.”
DTP"li Emine Ayna, geçen hafta Tunceli"deki kadın mitinginde “Zilan” kod adlı Zeynep Kınacı"yı topluluğa alkışlatmış ve “Türkiye"nin 80 yıllık mücadelesinde öyle kadınlar çıktı ki, bu özgürlük mücadelesinde kaybettiğimiz, şehit verdiğimiz kadınlarımızı da onların yanında analım artık. Devrimin işaretidir bunlar. Zilan için bir alkış lütfen” demişti.


MİLLİYET