Başbakan Erdoğan’ın çıkışı sonrasında Türkiye’de tıbben risk oluşturmayan durumlarda yasaklanan sezaryen doğumlarla ilgili olarak İngiltere’de geniş bir araştırma yapıldı. Uzmanlar, ‘Enfeksiyon riski çok yüksek, sezaryen sadece tıbbi zorunluluk durumlarında uygulansın’ çağrısı yaptı.

İngiltere Kamu Sağlığı Koruma Ajansı ve Londra Imperial College Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada doğum yapan 4 bin 107 kadın incelendi. İnceleme sonunda sezaryenle doğum yapan her 10 kadından birinin hastanede enfeksiyon kaptığı tespit edildi. Uzmanlar bu veri ışığında İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın sezaryeni annenin tercihine bırakan uygulamasının yanlış olduğunu belirterek enfeksiyon riskinin çok yüksek olması nedeniyle sezaryen doğumların sadece tıbbi gereklilik olması durumunda tercih edilmesi gerektiğini duyurdu. 1990’dan bu yana sezaryen doğumların oranında iki kat artış kaydedildiğini belirken sağlık uzmanları, geçen yıl Sağlık Bakanlığı tarafından sezaryen doğumların daha da kolaylaştırılmasını ise hatalı bir karar olarak nitelendirdi. Sağlık Bakanlığı daha önce, tıbbi gereklilik durumunda bu yöntemin tercih edilmesi gerektiğini tavsiye ediyordu. Normal doğum riskinin ikiz ya da üçüz doğumları ile diyabet ve tansiyon hastası annelerde bulunduğu, bu kişiler için sezaryenin ‘olağan’ görüldüğü de belirtildi.

İncelenen 4107 doğumun 394’ünde yani doğumların yüzde 9.6’sında annenin sezaryen doğum sonrası enfeksiyon kaptığı tespit edildi. Bu da annenin daha uzun süre hastanede kalarak tedavi olmasını gerektirdi. Buna rağmen sezaryen enfeksiyonlarının anne sağlığı için büyük tehdit oluşturmadığı, ancak sağlık sistemi üzerinde yük yarattığı açıklandı. Doğum uzmanı Gail Johnson, Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, “Sezaryen doğumların risk taşımadığı söylenir. Ama burada büyük bir ameliyatan bahsediyoruz. O yüzden bu yöntem sadece normal doğum durumunda anneye ya da bebeğe yönelik bir tehdit söz konusu olursa kullanılmalı. Çünkü sezaryen annenin genel iyileşme sürecini ve gelecekteki hamileliklerini de etkiliyor” ifadesini kullandı. İngiltere’de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre doğum korkusu (tokofobi) yaşayan anne adayları, sezaryen doğum istemeleri durumunda buna engel bir durum yok. Ancak bakanlık, sezaryen tercihini karara bağlamadan önce anne adayının bir uzmandan tavsiye almasını şart koşuyor.