Ergenekon soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticilerine yönelik hazırlanan iddianame gündemdeki yerini koruyor.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 8 sanık bulunuyor. Mahkemenin kabul kararı ile birlikte firari sanık eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede “misyonerlikle” suçlanan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan ÇEV eski Başkanı Gülsever Yaşer"in eşiyle ilgili de şok iddialar bulunuyor.

İddianame hazırlık aşamasında iken “tedavi için gittiği” ABD"den Yaşer"in, Hıristiyanlığın bir kolu olan Protestanlığın Türkiye"de yayılması için faaliyet gösteren Dünya Kiliseler Birliği"nin Türkiye Temsilcisi olduğu belirtiliyor.

MİT RAPORU"NDA DA ADI GEÇİYOR

Milli İstihbarat Teşkilatı"nın bir süre önce Başbakanlığa sunduğu ve Türkiye"deki misyonerlik faaliyetlerini anlatan bir raporda, Gülseven Yaşer ile başında bulunduğu ÇEV"in de adı yer alıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı İstihbarat Başkanı Cemal Uzgören imzasıyla 24 Nİsan 2001 tarihinde Başbakanlığa gönderilen iki sayfalık yazıya göre, Hıristiyanlığın bir kolu olan Protestanlığın Türkiye"de yayılması için faaliyet gösteren Dünya Kiliseler Birliği"nin ülkemizdeki temsilcisi durumundaki Amerikan Bord Heyeti, bu faaliyetini Sağlık ve Eğitim Vakfı eliyle yürütüyor. Yazıda Amerikan Bord adına Türkiye"de faaliyet yaptığı belirtilen vakfın mütevelli heyetinin başında ise Gülseven Yaşer"in kocası Yaşar Yaşer bulunuyor. MİT Raporu şöyle: “Faaliyetlerini yabancı müessese sıfatı ile yürüten ve son yıllarda yeni mülk edinmeyen Amerikan Bord Heyeti"nin tasarrufu altındaki mülklerini de Sağlık ve Eğitim Vakfı"na (SEV) devrettiği ve hali hazırda faaliyetlerini SEV aracılığıyla yürüttüğü intikal eden bilgilerdendir.

Öte yandan Amerikan Bord Heyeti"ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kitab-ı Mukaddes şirketinin yöneticisi olan Süryani asıllı Emanuel Bağdaş"ın, Türkiye Ermenileri Patriği Metrof Mutafyan ile Fener Rum Patriği Bartholomeos Arhondonis"in Haziran 2000 ayı içinde yaptıkları görüşmede vardıkları mutabakat gereği, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ardından ortaya çıkan kiliseler arası deprem yardım komisyonu başkanlığı yaptığı öğrenilmiştir. Amerikan Bord Heyeti ile aynı adreste faaliyet gösteren SEV Vakfı"nın ise ülkemizde sağlık, eğitim, kültür, kurum ve kuruluşlarına yardım amacıyla 1968 yılında kurulduğu, vakfın üye sayısının yaklaşık 12 bini buluduğu, üyelerinin Amerikan Bord Heyeti ve SEV"e bağlı okullardan mezun olan şahıslardan oluştuğu, 1999 yılı itibariyle 15 trilyon TL"yi bulan mal varlığına sahip olduğu yönünde duyumlar alınmıştır.”

SEV OKULU KAPATILMIŞTI

Misyonerliği MİT raporuyla belgelenen SEV Vakfı"nın selefi Amerikan Bord"a ait Tarsus Amerikan Koleji, dini propaganda yaptığı gerekçesi ile kapatılmıştı. dönmeyen ve firari durumda olan ÇEV eski Başkanı Yaşer"in eşi Yaşar

FİNANSÖR MASON LOCALARI

SEV bir mason kuruluşu olarak gösteriliyor. Türkiye Büyük Locası"nın Mimar Sinan dergisinde yayınlanan ve Loca"nın internet sitesinde de yer alan 2008 yılı faaliyet raporunda, “Loca"nın kurduğu kurumlar” olarak şu ifadeler yer alıyor: “Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV), Cüzamla Mücadele Cemiyeti, Yoksul ve Hasta Öğrencilere Yardım Vakfı geçmişte veya günümüzde Türkiye Büyük Locası"nın kurmuş olduğu yardım amaçlı vakıflardır.”

Kaynak: yeniakit