Setur tarafından proje ile ilgili Kuşadası Belediyesi"nde bir sunum toplantısı gerçekleştirildi.

Belediye meclisi üyeleri ile sivil toplum örgütlerinin davet edildiği toplantıda, Mimar Serhan Ceylan ilginç projeyi tanıttı. Setur Marinalar İşletme Genel Müdürü Emre Doruk yaptığı açıklamada Kuşadası"nda yaşanan kötü tecrübeler nedeni ile bilgilendirme toplantısını yapmak istediklerini belirterek, “Şüphelerinizi gidermek için teknik ekibimizle beraber buradayız.

Kuşadası Setur Marina için hazırlanan projede olarak kanunsuz bir durum yoktur. Kuşadası yat limanı tekne kapasitesi olarak yenilenen yüzüyle ilk sıraya çıkacaktır. Şehrin kullanılmayan bölgesi halkla yakınlaşacaktır. Bu proje halkla deniz arasındaki mesafeyi kaldıracaktır. Yapılaşma hakkı da eskisi gibi yüzde 10"u geçmeyecektir” dedi.

Beğenilen S harfi formundaki ilginç proje önemli bir destek bulurken, kaçak durumdaki bazı eski binaların yeni projede yıkılmaması ise bazılarının tepkisine neden oldu.

Toplantının açılışında konuşan Kuşadası Setur Marina İşletmeler Genel Müdürü Emre Doruk, Koç Grubu olarak yasalara her zaman saygılı olduklarını belirterek, “Biz her yaptığımız işte birinci olmayı hedefliyoruz. Marinacılık halka kapalı bir faaliyet değildir. Biz yedi bölgede marina işletiyoruz. Biz halkla iç içe olan bir marina felsefesi içindeyiz.

Kuşadası yat limanını 700 yat kapasitesine çıkarma hedefindeyiz. Kuşadası yat limanı, tekne kapasitesi arttırılarak yenilenen yüzüyle Türkiye"de ilk sıraya çıkacaktır.

Bu proje çevreye duyarlı bir yapı sağlayacaktır. 88 bin 432 metrekare olarak düzenlendi. Yeşil alanlar dahil edilerek marina alanı geneline dağıtılarak kullanılacak. Projelerimiz doğrudur ve herkese açıktır. Her kesimin görüşünü almak istiyoruz. Turizm bölgelerine yat limanı statüsünde gereken kanunları tartışalım.

Apartmanlaşmayla ilgili konuları değil. Biz Kuşadası halkının istemediği bir şeyi yapmayız. Biz burada yatırım yapmak, yat limanına, dolayısıyla Kuşadası"na değer katmak istiyoruz.

Bizim amacımız denizciliği küstürmek değil, denizciliği yaymak için buradayız. Amacımız pırıl pırıl bir tesis yapmaktır. Mevcut kamusal alanda etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Kültürel faaliyetlerde kullanılabilecek alan oluşturacağız. Sosyal cazibe alanı olacak” diye konuştu.

Daha sonra teknik bilgi vermek amacıyla şehir planlayıcısı Meral Celep söz aldı. Yat limanı içerisinde bulunan mevcut kaçak binalarla ilgili bilgi veren Celep, Kuşadası"nın daha önceden yaşanan farklı tecrübeler nedeniyle marina projesine de şüpheyle yaklaşıldığını belirterek, projenin tamamen mevcut yasa ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlandığını ifade etti.

Projeyi hazırlayan Mimar Serhan Ceylan ise barkovizyon eşliğinde sunum yaparak projeyi tanıttı. Projenin amaçlarını anlatan Ceylan, rampa şeklinde devam edecek yürüyüş yolunu yapılacak binaların üzerine çıkararak mevcut çekek sahasının olduğu bölgede deniz ve marina ile görsel bir iletişim sağlanacağını söyledi.

Yeşil çatı uygulaması ile tümüyle betonlaşmış bir alanda çevreye duyarlı bir yapı elde etmeyi amaçladıklarını da vurgulayan Mimar Serhan Ceylan, çekek sahasından 2 bin 700 metrekare alan terk ederek meydan niteliğinde bir kamusal alan yaratacaklarını söyledi.

Projede 2 bin 666 metrekarelik ticari alan bulunduğunu belirten Ceylan, “Yeni projenin modern diyebileceğim, halka açık bir alan oluşturacağımı söyleyebilirim. Setur, Kuşadası yat limanını 5 çıpalı bir marina yapmak istiyor. Önümüzdeki günlerde ruhsat için Belediyeye müracaat edeceğiz. Belediye Başkanının ve belediye meclisinin onaylamadığı bir projeyi biz de istemiyoruz” dedi.

Kuşadası Belediye yönetiminin ve belediye meclisinin iyi niyetli yaklaşımları nedeniyle bu dönemin Kuşadası için bir şans olduğunu vurgulayan DSP"li Belediye Meclisi Üyesi Yusuf Güneş, projeyi çok beğendiğini vurgulayarak, “Elini taşın altına her türlü sokabilecek meclis üyeleri var. Doğru şeylere karar vererek birlikte güzel adımlar atalım. Kaçak yapılar, plan ve ruhsatlarla ilgili çalışmalar sırasında çözümlenir. Hazır bu çalışmalar yapılırken kalıcı olan işletmeler de tespit edilmelidir” dedi.

AK Partili Belediye Meclisi Üyesi Tacettin Özden ise mevcut yat limanının Kuşadası"na katkısı olmadığını belirterek, görsel olarak Kuşadası"nın silüetinin düzeltilmesinin ve yat limanının kaliteli bir mekan haline getirilmesinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Genel olarak destek gören projeyle ilgili Kuşadası Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği yönetiminde bulunan Ümit Acar, bir parselin imarının başka bir parsel ile kullanılamayacağı konusunda projeyi eleştirdi. Ticaret Odası temsilcisi Suat Kutucu da mevcut kaçak binaların, projede belirtilen metrekareler dışında kaldığı uyarısını yaparak, söz konusu binaların yıkılmadan yeni projenin hayata geçirilmemesi gerektiğini söyledi.