Ergenekon operasyonunun son dalgasında 3 emekli general ile 4 muvazzaf subayın gözaltına alınmasının ardından Ankara"da dün "sessiz bir trafik" yaşandı. Önceki gün kuvvet komutanlarını toplayarak 6 saatlik bir toplantı yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün aniden Başbakan Tayyip Erdoğan"ı ziyaret etti.

Orgeneral Başbuğ"un talebi üzerine gerçekleşen ve 1 saat 15 dakika süren görüşmede, "Gündemdeki son gelişmelerin değerlendirildiği" açıklandı. Başbuğ, olağan görüşmesi için Köşk"e gecikmeli çıktı. Kuvvet komutanlarının tüm gezileri iptal edildi. Genelkurmay"ın basını bilgilendirme toplantısı da kaldırıldı. İşte adım adım Ankara trafiği:

Genelkurmay"da 6 saat toplantı

Ergenekon soruşturması kapsamında muvazzaf asker ve emekli generallerin gözaltına alınmasından sonra, önceki gece komutanlar Genelkurmay"da toplandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un başkanlığındaki toplantıya Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer M. Ataç, Ankara"da olmadığından toplantıda yoktu.

Komutan eşlerinin destek ziyareti

Genelkurmay"daki "acil" toplantı sürerken, Orgeneral Başbuğ"un eşi Sevil Başbuğ, saat 19.30"da komutanların eşleriyle gözaltına alınan emekli Orgeneral Tuncer Kılınç"ın lojmanına giderek eşi Güney Kılınç"a destek oldu. Ziyarete Hurşit Tolon"un eşi Ayla Tolon da katıldı.

Açıklama yok basına erteleme

Dün Ankara"da Genelkurmay"ın 6 saatlik toplantısıyla ilgili yazılı açıklama yapılması bekleniyordu. Ancak yazılı açıklama yerine, Genelkurmay"ın internet sitesinde sürpriz bir duyuru yer aldı. Her hafta cuma günleri yapılan "basın bilgilendirme toplantısı" iptal edildi. İptal ile ilgili bir gerekçe belirtilmedi.

Komutanların gezilerine iptal

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık"ın Trabzon ve Giresun gezisi iptal edildi. İzmir"de incelemelerde bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç da önceki gün Ankara"ya çağrıldı. Dün de günboyu Genelkurmay"da olağanüstü bir hareketlilik yaşandı.

MİT Müsteşarı da Başbakan"a çıktı

İstanbul"dan saat 12.30 sıralarında Ankara"ya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan"ı Esenboğa Havalimanı"nda, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay karşıladı. Gönül, Erdoğan"ın makam aracına bindi ve yol boyu konuşarak Çankaya"daki Başbakanlık konutuna birlikte geldiler. ve iki bakanı konutta bir süre görüştüler. Bu görüşme sürerken MİT Müsteşarı Emre Taner de öğleden hemen önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği haftalık olağan görüşmesini tamamlayarak, Başbakanlık konutuna geldi. Taner, Erdoğan ile de haftalık olağan görüşmede bulundu.

Başbuğ aniden yol değiştirdi

Orgeneral Başbuğ"un, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile haftalık olağan görüşmesinin saat 14.30"da yapılması planlanmıştı. Başbuğ"un aracı saatler 14.30"a yaklaşırken Çankaya Caddesi"nde sağdaki Köşk"ün 1 No"lu kapısı yerine sürpriz şekilde sola dönerek tam karşıdaki Başbakanlık Resmi Konutu"na girdi.

Atalay Erdoğan"dan sonra Köşk"e gitti

Başbuğ, Erdoğan ile buluşmak üzere Başbakanlık Konutu"na girerken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da konutun diğer kapısından ayrılarak Çankaya Köşkü"ne geçti ve Gül ile yarım saati aşkın görüştü.

1 saat 15 dakika ardından Gül"e

Orgeneral Başbuğ"un Erdoğan"ı ziyareti uzun sürünce Çankaya Köşkü"ne geçmesi gecikti. Başbuğ, 1 saat 15 dakika süren görüşmeden sonra gecikmeli olarak saat 15.35"de Çankaya Köşkü"ne geçti. Başbuğ"un makam aracının Köşk"e girişini onlarca gazeteci ve kamera izlerken, bir çok televizyon kanalı da canlı yayın yaptı. Başbuğ"un Cumhurbaşkanı Gül ile haftalık olağan görüşmesi 50 dakika sürdü.

Görüşme için çelişkili açıklama

Erdoğan ve Başbuğ arasındaki sürpriz görüşmenin ardından Başbakanlık Basın Merkezi"nden yazılı bir açıklama yapıldı. İki cümleden oluşan yazılı açıklamada görüşme talebinin Başbuğ"dan geldiği belirtilerek, "Sayın Genelkurmay Başkanı"nın talebi üzerine yapılan görüşmede gündemdeki son gelişmeler değerlendirilmiştir" denildi. Ancak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Erdoğan ile Orgeneral Başbuğ"un görüşmesi için "Olağan görüşme idi. Haberim vardı" dedi.

Genelkurmay"dan 1 cümleyle duyuru

Orgeneral Başbuğ"un dün Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinden sonra Genelkurmay Başkanlığı"ndan bir cümlelik açıklama yapıldı. Açıklamada "Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde, özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı"na sunmuşlardır" denildi.

Atalay ve Şahin ile görüştü

Erdoğan, akşam saatlerinde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Başbakanlık Konutu"nda 40 dakikalık başbaşa görüşme yaptı. Erdoğan ile Şahin görüşmesine daha sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı. Şahin, görüşme sonrasında ayrılırken, Erdoğan, Atalay ile bir süre daha görüştü.

Programsız 1 saat 15 dakika

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakanlık Konutu"na girdikten sonra Genelkurmay"ın koruma araçları, konutun giriş çıkışlarına çekildi. Dün ilk kez konutun giriş ve çıkış kapıları, Başbuğ çıkış yapana kadar Genelkurmay araçlarınca tutuldu. Normalde kapılara Başbakanlık koruma araçları çekiliyor. Orgeneral Başbuğ, Başbakanlık"tan çıkarken böyle bir görüntü verdi.

Sürpriz görüşme

CUMHURBAŞKANI Gül, Genelkurmay Başkanı"nın saat 14.30"da Köşk"e gelmesini beklerken Orgeneral İlker Başbuğ"un sürpriz bir şekilde Başbakanlık Konutu"na gitmesi, programları değiştirdi. Başbuğ, Erdoğan"la görüşürken Gül de, AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana"yı kabul etti. Başbuğ, bir saat gecikmeli olarak saat 15.35"de Çankaya Köşkü"ne gitti. Erdoğan da ardından normal programını sürdürdü.