Etkinlikte yakınlarını kaybeden aileler duygularını dile getirdi. Tören sonunda kırmızı halıya birer çift ayakkabı ve karanfiller bırakıldı. 
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinlikleri kapsamında ‘Sessiz Ayakkabılar’ Taksim Meydanı’nda yürüdü. Umut Vakfı tarafından bu yıl 11.’si gerçekleştirilen etkinliğe bireysel silahlanma nedeniyle torununu kaybeden Nazire Dedeman Çağatay, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile yakınlarını kaybeden aileler katıldı.
Etkinlikte ilk olarak konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, her yıl olduğu gibi bu yıl da bireysel silahlarla hayatlarını kaybeden binlerce kişiyi burada bir kez daha anmak için toplandıklarını söyledi. Bireysel silahlanmanın Türkiye’nin önemli bir sorunu olduğuna dikkat çeken Çağatay, Türkiye’nin bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14. Sırada yer aldığını söyledi. Bunun çok önemli bir sorun olduğunu 18 yıldır dile getirdiklerini aktaran Çağatay, “Bu sorunu çözmekte önemli bir adım olan silah kanun tasarısında da bireysel silahlanmayı zorlaştırıcı önlemler olsun istiyoruz.” dedi.
Türkiye’deki silahlı şiddet olaylarıyla ilgili hazırlanan rapordan kesitler aktaran Çağatay, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bireysel silahlar nedeniyle kaybettiğimiz her yurttaşımıza toplumu oluşturan her bireyin büyük bir özür borcu vardır. Ardından kalan sevdiklerine büyük bir özür borcu var. Sorumluluğunu bilen yurttaşlar olarak görevlerimizi yerine getirmeli ve ‘Bireysel Silahlanmaya Hayır’ demeliyiz. Bu hepimizin görevi. Silahsız bir dünya diliyorum.”
Nazire Dedeman Çağatay’ın ardından kürsüye gelen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da, ölüme karşı hayata, nefrete karşı sevgiye doğru yürüyeceklerini söyledi. Yok yere kaybettiğimiz insanların çığlığı olacaklarını belirten Demircan, bireysel silahlanmanın adı konmamış bir terör olduğunu kaydetti. Güven ve huzur içinde yaşayabilmek için bu terörle her platformda mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Demircan, “Bireysel silahlanmaya hayır diyoruz. Artık yürekler yanmasın, ayakkabılar sessiz kalmasın.” şeklinde konuştu. 
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, Parlemento'daki siyasi parti liderlerine seslendi. Silah ruhsatı almayı kolaylaştıracak bir teklif hazırlandığını duyduğunu belirten Sarıgül, bu teklifin derhal geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi. ”Bütün dünyada silahlar gitmeli barış gelmeli.” diyen SArıgül, silahsızlanmaya katkılarından dolayı Nazire Dedeman Çağatay’a ve Umut Vakfı’na teşekkür etti.
Son olarak Temmuz ayında Samsun’un Tekkeköy ilçesi Aşağı Cinik Mahallesi’nde bir düğünde tabancayla ateş edilmesi sonucu 9 yaşındaki kızı Damlayı kaybeden Arif Karadağ ile eşi Sevgi Ölmez’i kaybeden Nadir Ölmez duygularını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Pınar Alev, silahlanmaya dikkat çektiği Pandomim gösterisi yaptı. Etkinliğin sonunda törene katılanlar kırmızı halı üzerine birer çift ayakkabı ile kırmızı, beyaz gül ve karanfiller bıraktı.