Doğu ve Güneydoğu'da 70 gündür silahlar konuşmuyor. Vatandaş memnun, sivil toplum gelecekten daha umutlu. Açılımların, bölgede özlenen barışı mümkün kıldığı görüşü hâkim..

Namluları soğutan süreç Devletin, Kürtçe TV'nin içinde yer aldığı Kürt açılımları, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da AK Parti ile DTP arasında geçmesi beklenen 29 Mart seçimleri öncesinde terörü durma noktasına getirdi. Doğu ve Güneydoğu'da özlenen huzurlu bir dönem yaşanıyor. Bölgede tam 70 gündür terör olayı yaşanmıyor. PKK son eylemlemini 2008'in son günlerinde 24 Aralık tarihinde Şırnak'ın sınır ilçesi Cizre'de gerçekleştirdi. Saldırıda 3 asker şehit olurken 12 asker yaralandı. Bu tarihten sonra bölgede biri düşme sonucu, öteki ise kaza kurşunu ile 2 asker şehit olurken, 5 PKK'lı sağ yakalandı, 17 PKK'lı örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu, 5 sivil ise PKK'lıların daha önceden döşediği mayınlara basarak yaralandı.

VATANDAŞ MEMNUN
Silahların 70 gündür suskun olmasından Diyarbakır'da yaşayan vatandaşlar son derece memnun. Serbest ticaretle uğraşan Remzi Kıstak, son zamanlarda PKK'nın eylem yapmamasını seçimler kadar Ergenekon'daki gelişmelere de bağlıyor. Kıstak, "PKK, Ergenekon'la bağlantısının olması ile suçlandığı için bu süreçte eylem yapmak istemiyor sanırım. Bir de seçim süreci var tabii olarak. Ancak istediğimiz silahların hepten susması ve huzurun gelmesi" dedi. Serbest meslek sahibi Engin Yiğit ise, silahların susmasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek, "İnsanlar bir süre sonra silahsız, şiddetsiz ortama alışır ve artık silah, şiddet istemez. Aksi halde şiddet şiddeti getirir ki, bunu kimse istemiyor zaten. Silahların kullanılmadığı sürecin devamlı olmasını istiyoruz" diye konuştu. Cebrail Kurt isimli serbest meslek sahibi vatandaş ise, DTP'nin seçimi kazanması halinde suskunluk sürecinin devam edeceğini, hatta farklı gelişmeler dahi yaşanabileceğini savundu. Kurt, "Seçim öncesi silahların susması normaldir. Seçimden sonra ne olacağı belli değil. Temennimiz 30 yıldır konuşan silahların susmasıdır" dedi.


SABAH