Karaman'da boşanmaların en aza indirilmesi, mutlu ve sağlıklı aile yapısının korunması amacıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bünyesinde “evlilik okulu” açıldı.

KMÜ Sağlık Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Hatice Yalçın, Karaman'da boşanma oranının yüzde 26 olduğunu belirtti.

Bu oranın Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu ifade eden Yalçın, “Bu rakam evlenen 4 çiftten birinin boşandığı anlamına geliyor. Biz yeni evlenecek, ilerde yuva kuracak gençlerimizin aynı hataları tekrar etmemesi için evlilik kursu açtık. Kursumuz KMÜ ve Karaman Bilim Araştırma Merkezi'nin desteğiyle açıldı” dedi.

Haftada 2 oturum yaptıklarını dile getiren Yalçın, kursta soru cevap şeklinde interaktif öğrenme yöntemleri uyguladıklarını anlattı.

Kursiyerlere, “nişanlılık dönemi, evlilik, evlilikte çıkan sorunlar, iyi bir eş nasıl olmalı” gibi konularda eğitim verdiklerini ifade eden Yalçın, “Biz 'üniversite öğrencileriyle bir başlangıç yapalım' dedik. 40'a yakın üniversite öğrencisi kursumuza devam ediyor. Aldığımız geri bildirimler çok olumlu. Bu bildirimlerin notlarını tutuyoruz. Bu notları kitap haline getirip kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

“EVLİLİK OKULU”NDAN SERTİFİKA ALACAKLAR

İnsanların bir işe gireceği zaman hangi eğitimlerden geçirildiğini, sertifikalarla belgelemeleri gerektiğini dile getiren Yalçın, şunları kaydetti:
“Bilgisayar sertifikası olmadan bilgisayarla ilgili bir işe giremezsiniz. İnsanın ömrünün uzun bir bölümünü evli geçireceği düşünüldüğünde evliliğe de hazırlanmak için eğitim alma gerektiği gerçeği karşımıza çıkıyor. Aile toplumun en önemli ve sağlam olması gereken halkası. Fakat evlilikler gelişigüzel ve eski yöntemlerle yapılıyor. Evlilik hakkında hiçbir bilgimiz olmadan evlilik yapıyoruz. Buradan mezun olan kişilere evlilik sertifikası vereceğiz. Kursumuza evli-bekar herkesin katılması lazım. Talep oldukça kurslarımız devam edecek.”

Bu kursu bir “evlilik okulu” değil, “hayat okulu” olarak gördüklerini ifade eden kursiyerler, şu görüşleri dile getirdi:

“Evlilikle ilgili önemli ip uçları edindik. Evliliğe bakış açımız değişti. Her şeyin aşk olmadığını anladık. Evlilikte başarılı olmak için saygı gerektiğini öğrendik. Evlilikte seçeceğimiz eşimizi satır aralarından nasıl çözeceğimizi, eşimize pişireceğimiz bir tabak çorbanın üstüne nasıl kalp resmi çizeceğimizi öğrendik. Bu kursu bitiren bir gencin hayatında en doğru eş seçimini yapacağına inanıyoruz” diye konuştu./akşam