Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, bilinçsiz klima kullanımının başta zatürre olmak üzere pek çok solunum yolu hastalığına neden olabileceğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında klima kullanımındaki artışa dikkati çekerek, vatandaşları, klima konusunda tedbirli davranmaları için uyardı.

Türkay, ortamın havasız, klimanın bakımsız olması ve düşük ısılarda klima kullanımının, beraberinde bir çok hastalık getireceğini belirterek, klimanın neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında belirtilerin ilk 12 saat içinde kendini gösterdiğini kaydetti.

Belirtiler arasında baş ağrısı, burun tıkanıklığı, kulak tıkanıklığı ve gözlerde yanma olduğunu anlatan Türkay, ''Eğer klimayı bütün gün kullanıyorsak, en azından 1-2 saate bir odayı havalandırmak gereklidir. Çünkü klimalar, ortamda bulunan havayı sirküle ederek çalıştığı için, kirli havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakır. Bu da ortamın sağlıksız olmasına neden olur'' dedi.

Türkay, klimaların yıllık bakım ve temizliğinin yapılmasının önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Klimalarda bakteri filtresi kullanılmalıdır. 25 derece civarı sıcaklık, en uygun ısı derecesidir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Klimaları oldukça sık kullanmaya başladığımız şu günlerde, ateş, öksürük, halsizlik şikayeti olan kişiler, bu bulguların basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürre başlangıcı olabileceğini akıllarında bulundurmalı ve bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.''

Yrd. Doç. Dr. Türkay, klimanın çok düşük ısılara ayarlanmasının yüz felcine bile neden olabileceğini kaydetti.

-KLİMA SEÇİMİ VE PERİYODİK BAKIMI DA ÖNEMLİ-

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Hüseyin Barut da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klimaların bakımı kadar hangi klimanın seçildiğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Klimaların kurulacağı yerin mutlaka bir uzman tarafından tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Barut, vatandaşlara, oda büyüklüklerine göre klima seçmelerini önerdi.

Özellikle enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı cihazları seçmeleri tavsiyesinde bulunan Hüseyin Barut, ''Cihazların enerji verimliklikleri sınıflarından anlaşılabilir. Düşük ses seviyesindeki cihazlar tercih edilmelidir. Filtreler, kolay çıkarılabilir özellikte olmalıdır'' dedi.

Klimanın bakımının önemine de işaret eden Barut, şöyle konuştu:

''Klimalar havayı sirküle ederek çalıştığı için, havayı iç üniteden geçirerek bulunduğu ortama geri verir. Böylelikle iç ünitelerde zamanla kirlilik oluşur. Filtrelerin yılda 2 defa, kış ve yaz mevsimi başlangıcında temizliğinin yapılması gerekir. Ayrıca bu iklimlendirme sisteminin uygunluğu için, partikül testi, mikroorganizma ölçümü, hava değişim sayıları, sıcak nem ayar ölçümü, gürültü ölçümü ve kanal sızdırma testi de yapılmalıdır.''