DEMRE (A.A) - Antalya'nın Demre ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Zekiye Yüksel, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Türk okulunda öğretmenlik yaptığı sırada yaşadıklarını ve gözlemlerini ''Şeriat Ülkesinde Kadın Olmak/Bir Öğretmenin Suudi Arabistan Günlükleri'' isimli kitabında topladı.

Antalya merkez Konyaaltı Belediyesince geçen hafta düzenlenen 1. Konyaaltı Kitap Fuarı'nda ilk kez okuyucuyla buluşan kitapta, Zekiye Yüksel'in, Suudi Arabistan'da görev yaptığı 4 yıl boyunca, bu ülkedeki kadınların yaşam koşullarına ilişkin gözlemleri anlatılıyor.

Demre'de 1960 yılında doğan ve Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Zekiye Yüksel, Milli Eğitim Bakanlığının açtığı, yurt dışında görev yapacak öğretmenleri seçme sınavını kazanarak, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki T.C Uluslararası Türk Okulunda Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak 2002-2006 yıllarında görev yaptı. Yüksel, bu okulda, Türkiye'nin Riyad Büyükelçiliğinde görevli diplomatlarla bu ülkede yaşayan Türklerin çocuklarına eğitim verdi.

Zekiye Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir kadın olarak şeriatla yönetilen bir ülkede yaşadıklarını günlükler tutarak kitap haline getirdiğini belirtti. 258 sayfalık kitapta, şeriat ülkesinde kadının yaşadığı güçlükleri anlattığını ifade eden Yüksel, şunları söyledi:

''Öğrencilerimle zaman zaman Cumhuriyet'in erdemlerini konuşurken, benden Suudi Arabistan'daki 'şeriat yönetimi' gerçeğini Türk insanı ile Türk kadını ile mutlaka paylaşmam gerektiğini istediler. Kadının kurtuluşunu ve mutluluğunu şeriat yönetiminde gören zihniyete karşı, şeriatla yönetilen Suudi Arabistan gerçeğiyle öncelikle Türk kadınının yüzleşmesini istedim. Cumhuriyet değerlerinin Türk kadınları için ne kadar önemli olduğunu Suudi Arabistan'da yaşayınca daha iyi öğrendim. Bu kitabı öncelikle hangi siyasi görüşten olursa olsun, bütün kadınların okumasını istiyorum. Bu kitapta yazılanlar, orada yaşayan bir Türk öğretmeninin yaşadığı gerçek yaşamdan parçalar. Okusunlar ki Cumhuriyet'in kadınlara getirdiği hakları yitirmemek için mücadele etsinler.''

Zekiye Yüksel'in çeşitli edebiyat ve sanat dergilerinde yer alan şiirlerinin yer aldığı ''Barış Koyduk Adını'' adlı birinci kitabı 1997 yılında yayımlanmıştı.

A.A