Gazze’de ‘Mavi Bebek’ hastalığıyla doğan ve geçen yıl Türkiye’ye getirilerek kalbine suni damar takılan Seraj’ın bir yılda yalnızca 3 kilo alabildiğini gören doktorları, bu yaz yapmayı planladıkları ikinci ameliyatı erteledi...

Seraj bebeğin Türkiye yolculuğu Milliyet Ekonomi Servisi Müdürü Murat Sabuncu’nun Gazze’deki olaylara ilişkin haber serüveniyle başladı. Talihsiz Seraj, “Mavi Bebek” olarak adlandırılan doğumsal bir kalp hastalığıyla dünyaya gelmişti ve Gazze’de doğan yüzlerce çocuk gibi tedavi ve bakımdan mahrum kalmıştı. Bebeğin tedavisine İsrail izin vermemiş, Murat Sabuncu’nun haberiyle sorun gündeme getirilmişti. 8 günlükken Türkiye’ye getirilen, tüm sağlık giderleri karşılanan Seraj bebek, 2 aylık zorlu bir maratonun ardından ülkesine dönmüştü. Geçen yıl haziran ayında ameliyatla kalbine suni damar takılan Seraj’ın bir yılda yalnızca 3 kilo alabildiğini gören doktorları, bu yaz yapmayı planladıkları ikinci ameliyatı ertelemek durumunda kaldıklarını açıkladı.

10 kilo olması bekleniyordu

Seraj bebekte yapılan ilk incelemelerde akciğer ana atardamarının gelişmemiş olduğu ve iki karıncık arasında geniş bir delik olduğu saptanmıştı. Doktorlar iki aşamalı cerrahi tedavi planlamış ve ilk aşamada Seraj’a suni bir damar takılmıştı. Tam düzeltme yapılacak olan ikinci ameliyat için de Seraj bebeğin 10-15 kiloya ulaşması beklenecekti. Ancak geçen hafta Türkiye’ye getirilerek birtakım testlere tabi tutulan Seraj bebeğin öngörülen kiloya ulaşamadığından bu yaz planlanan ameliyatı ertelenmek zorunda kaldı.

Seraj bebeğin geçen yılki ameliyatını yapan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu, Seraj’ın şu anki durumunu “idare ediyor” diye özetleyerek şu bilgileri verdi:

Zihinsel gelişimi 4 ay

“Seraj’ın kilo alımını, beslenme ve bakımını çok iyi ayarlamak lazım. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması lazım. Kaliteli bir beslenmeyle gelişimine yardımcı olmak gerek. Bebek düşük tartılı olunca ameliyat riski de artıyor. Koyduğumuz şant 6-8 ay daha idare eder. Yapacağımız ikinci ameliyat (kalpteki delik kapatılacak) normalde birincisi kadar riskli değil, ancak risk kiloyla çok ilgili. Doğumsal kalp hastalıklarında hayati riski beslenme ve bağışıklık sistemi de belirliyor. Bu hastaların ömür boyu iyi beslenme ve bakıma ihtiyaçları var. Normalde bu bebeklerde ikinci ameliyat için 10 kiloyu geçmeleri beklenir. Seraj ise son geldiği 3 ay öncesine göre daha zayıf.”

Seraj’ın sağlığıyla yakından ilgilenen Medical Park Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk ise Seraj’a uyguladıkları Denver gelişim testinde, zihinsel ve motor gelişiminin 4 ay civarında saptandığını söyledi.

Üç ay önce kontrole geldiğinde 6 kilo olan bebeğin kilo verdiğinin saptandığını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, “Çok ağır bir beslenme bozukluğu saptadık. Motor (davranış) ve beyin gelişimi 4 ayla uyumlu çıktı. Hiçbir zihinsel gelişimi yok. İsmine, seslere tepki vermiyor. Kansızlık saptadık ve demir takviyesine başladık” dedi.

Anne Fatma Abujaar (27), “Beslenmesinin geri kaldığını biliyorum ama bazen süt bile bulamıyorum. Bir evde 20 kişi yaşıyoruz. 3 çocuğum daha var. Doktorlar bir süre kalsın diyor ama onu burada tek başına bırakamam” diye konuştu.

3 ayda bir kontrole geliyor

12 Haziran 2010’da babaannesi eşliğinde Türkiye’ye geldi.
15 Haziran’da anjiyo, 28 Haziran’da shunt (şant) ameliyatı oldu.
34 gün yoğun bakımda kaldı.
15 Ağustos’ta Türkiye’den ayrıldı.
Kontrol için 3 ayda bir Türkiye’ye geliyor.

Mavi Bebek sendromu nedir?

Akciğer atardamarındaki doğumsal bir soruna bağlı olarak ortaya çıkan “Mavi Bebek sendromu”nda vücuttaki kirli kan temiz kana karışıyor ve bebeğin ten rengi, mavi ile mor arasında bir renge bürünüyor. Bu tanının konulduğu bebekler tedavi edilmediği takdirde ölüyor. Erken tanı ve müdahale ise hayat kurtarıyor.