Sırtını Beşparmak Dağları"nın yamaçlarına dayamış, zeytinliklerin arasında kurulu çok eski bir yerleşim yeri olan Şenköy"ün yanı başında sahip olduğu doğal ve tarihi değerlerin yavaş yavaş yok olduğuna şahit olan köylüler, hem bu değerleri tanıtamamanın hem de koruyamamanın üzüntüsünü yaşıyor. İlgisizlik yüzünden yok olan tarihi değerler arasında köyün yanı başında bulunan eski türbe ilk sırada yer alıyor. Türbenin önünde bulunan çeşmenin üzerinde Osmanlıca 987 tarihi, bölgenin tarihi hakkında önemli bilgi sunuyor.
Etrafında birçok eski Osmanlı mezarlarının olduğu Şenköy"deki türbe, Kanuni Sultan Süleyman Dönemine tarihlenen ve Es Seyyid Muhammed el Buhari"nin halifelerinden Buhari"ye ait olduğu söyleniyor. Şenköy sakinlerinden Mehmet Yıldırım, “Sancak sopasının başındaki metal aksamı çalmışlar, türbe bakımsız durumda, kapı ve pencereler açık çürüyor, üzerinde ağaçlar çıkıyor ve burda türbe olduğunu pek bilen de yok. Yola bir tabela dikilse iyi olur” dedi.
İçi bir hayli bakımsız ve tahrip olmaya başlayan türbe de, yöre halkı tarafından Buhari"ye ait Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “ Türbenin olduğu bölge sadece tarih değil, aynı zamanda doğal değerler açısından zengin kaynak durumundadır. Türbenin bahçesinde görülen bir çam ağacı, eşine çok az rastlanılan bir boyutta olup, takriben 30 mt. yükseklikte ve çevresi 5,5 metre kalınlıktadır. Devasa boyutlardaki bu çam ağacının bir eşini, Şenköy"lüler iyi kereste çıktığı gerekçesiyle 1940"lı yıllarda keserek, köyün cami inşaatında kullanmışlar. 1942 yılında bölgede meydana gelen yangında, tüm ağaçlar yanmasına rağmen, dev çam ağacı ve servi ağaçları kurtulmuş. Ancak günümüzde eşine az rastlanılan bu çam ağacı, yağmurlu bir günde düşen yıldırımın azizliğine uğrayarak yanmış ve sadece bir dalının yeşil kaldığı görülmektedir. Ağacın geleceğiyle ilgili durumu, konusunda uzman kişilerin yapacağı araştırmalardan sonra belli olacaktır” diye konuştu.
Şenköy"deki türbe ve tarihi yapıların mutlaka koruma altına alınması gerektiğini kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şöyle konuştu: “Aynı yerde yine devasa boyutlarda birinin başı kel, iki adet kara servi ağacı bulunmaktadır. Mutlaka anıt ağaçlar kapsamına alınması gereken servilerden birisine, yine yağmurlu bir günde düşen yıldırım tepesini yakmış, ancak servinin hala sağlam olarak durduğu görülmektedir. Benzerleri olmayan bu doğal zenginliklerimizin boyutları çok büyük olduğundan, her zaman yıldırım düşme olasılığı vardır. O nedenle ilgili kurumların bu doğal değerlerimizi anıt ağaç kapsamına alarak, olası yıldırımları etkisiz hale getirmek için aynen camilerde olduğu gibi, paratoner sistemiyle koruyabilmeleri mümkündür. Çünkü bu ağaçlar yüzlerce yıl dimdik ayakta kalmışlar, onların yaşamalarının devamını sağlamakta bizlerin görevi olmalıdır. Küçük bir yer olmasına rağmen, eski mezarların bulunmasından dolayı alanda zengin bitki çeşitliliği de görülmektedir. Günümüzde gerçek olan bir şey var ki; Şenköy türbesi ve buradaki benzersiz ağaç türleri her geçen gün yıpranmakta, eğer acilen bir koruma çalışması yapılmazsa tamamen yok olacağı da görülmektedir. Başka bir yerde benzeri bulunmayan ağaçların ve tarihi türbenin, bölge turizmine zenginlik ve cazibe katacağı, Şenköy halkının geleceğini sosyal ve ekonomik anlamda olumlu yönde etkileyeceğini umuyor, bu durum karşısında da yöre halkının buradaki doğal ve tarihi değerlere daha korumacı bir yaklaşım göstereceğine inanıyoruz”