Üsküdar'da bir kişinin öldürülmesi olayına karıştığı iddiasıyla 4 yıl cezaevinde yattıktan sonra beraat eden iş adamı Fuat Necdet Özerdil (63), Hazine aleyhine açtığı 1 milyon TL'lik davanın sonucunu göremeden akciğer kanserinden öldü.

Üsküdar'da 15 Mart 1997 tarihinde Mansur Ekşi'nin öldürülmesi olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan Necdet Özerdil, 4 gün sonra tutuklanarak cezaevine konuldu. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Özerdil, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 3 Ocak 2001 tarihinde Özerdil hakkındaki kararı “suçu işlediğine dair sabit delil bulunamadığı” gerekçesiyle beraat olması gerektiği görüşüyle bozdu.

Yargıtay'ın ceza kararını bozması üzerine Özerdil'in yaklaşık 4 yıl süren tutukluluk hayatı, tahliye edilmesiyle son buldu.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi de Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden baktığı davada, Özerdil'in beraatını kararlaştırdı.

HAZİNE'DEN TAZMİNAT İSTEMİ

Özerdil, avukatı Cesim Parlak aracılığıyla haksız tutuklama nedeniyle yıllarının cezaevinde kaybolduğu ve cezaevinde kaldığı sürede sağlığını kaybettiği gerekçesiyle 1 milyon TL tazminat istemiyle Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Dilekçede, Özerdil'in cezaevine girmeden önce saygın bir iş adamı olduğu, müteahhit olarak lojman ve konut inşaatları yaptığı ancak cezaevine girdikten sonra bütün birikimini kaybettiği öne sürüldü.

Yargılama sürerken, barınacak yeri olmadığı için sokakta yaşamak zorunda kalan Özerdil, Kadıköy sahilinde rahatsızlanarak Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Akciğer kanseri olan Özerdil, burada yapılan müdahalelere rağmen geçen hafta hayatını kaybetti.

Cenazesi hastane morgunda 2 gün bekletilen Özerdil, kimse sahip çıkmadığı için belediye ekiplerince “Kimsesizler Mezarlığı”na defnedildi.

Özerdil'in cenazesine, avukatı Cesim Parlak, Mezarlıklar Müdürlüğü'nce görevlendirilen bir imam ve diğer işçiler katıldı.

“DAVAYI, VARİSLERİ SÜRDÜREBİLİR”

Avukat Cesim Parlak, müvekkilinin kendisine para ödeyemediğini, alınacak tazminattan avukatlık ücretini alacağını belirterek, “Müvekkilim haksız yere tutuklandığı için maddi ve manevi her türlü zarara uğramıştır. Hükmedilecek tazminat miktarı, müvekkilimin 10 yıl boyunca çekmiş olduğu acının bir nebze olsun dinmesini sağlayacaktı. Maalesef davanın sonucunu göremeden hayatını kaybetti” dedi.

Parlak, bir kızı olduğunu bildiği Özerdil'in Hazine aleyhine açtığı davayı, varislerinin sürdürebileceğini de sözlerine ekledi.

HÜRRİYET