Eski eşi Ayşe Paşalı"yı, internetten TCK"yı araştırıp öldüren İstikbal Yetkin, “tahrik indirimi” almaya yönelik bir savunma yaptı. Yetkin"in kızı Busegül ise babasına, “Senden nefret ediyorum” diye bağırdı.

Ankara"da, korunma talebi boşandığı gerekçesiyle reddedildikten sonra, eski eşi tarafından 11 yerinden bıçaklanarak öldürülen Ayşe Paşalı cinayetine ilişkin davanın görülmesine dün devam edildi. Cinayetten önce internetten TCK"daki adam öldürme suçlarını araştırdığı ortaya çıkan katil zanlısı İstikbal Yetkin, “tahrik indirimi” almaya yönelik bir savunma yaptı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki davanın ikinci duruşmasında Yetkin savunmasını yaptı. Paşalı ile 3 çocuk sahibi olduklarını söyleyen Yetkin, “İstanbul"da düğününe gittiler. Kızım telefonda "Baba annem dayımın oğluyla dans etti" dedi. Döndüklerinde dövdüm. Şikâyet edince polisler beni karakola götürdü. Adli tıpa gittiğimizde barışmıştık. Ama mahkemede hâkime "cezalandırılmasını istiyorum" dedi. Evden gitti. Ruhsatsız silahım vardı. İhbar etti, polisler beni karakola götürdü. Bana yaşama şansı bırakmadı” dedi. Eşinin boşanma istediğine "saygı gösterdiğini" de söyleyen Yetkin, “Evine gittim, "Neden çocuklarımı göstermiyorsun" dedim. "Boşandık. Bu senin sorunun" dedi. Kendimi kaybettim, bıçakladım” diye konuştu.

"Garip sesler geliyordu"

Yetkin eski eşini kaç kere bıçakladığını hatırlamadığını, 4-5 kere vurduğunu söyledi. “Bıçak ne arıyordu?” sorusu üzerine de “Yalnız yaşıyordum. Evden garip garip sesler geliyordu. Korkuyordum. Bıçak bu nedenle üzerimdeydi” dedi. Eşine, kendisini kızı Burcu"nun yaş gününde öldüreceğini söylemediğini iddia eden Yetkin, kızının doğum gününü hatırlamadığını söyledi. Yetkin, Paşalı"ya tekrar birlikte olmayı teklif etmediğini de öne sürdü. Yetkin"e evdeki silahı da garip sesler geldiği için mi bulundurduğu soruldu. Yetkin, “3 tane kızım var, bu nedenle” dedi.

İddianamede Paşalı"yı öldürmeden önce internetten TCK"dan, adam öldürme, yaralama suçlarına, vücudun can alıcı noktalarına baktığı belirtilen Yetkin, bilgisayar kullanmayı çok iyi bilmediğini söyledi. Duruşmada tanıklık yapan Yetkin"in kızı Burcu Yetkin ise “Bu adam anneme telefonda "İlk çocuğun doğduğu gün sana öyle bir acı yaşatacağım ki annenin ciğeri yanacak" demiş. Öldürüldüğü gün doğum günümdü” dedi. Burcu Yetkin, kardeşlerine kesici aletler gösteren Yetkin"in “Bu bıçakla anneni, bu bıçakla ablanı, bu bıçakla dayını öldüreceğim” dediğini kardeşlerinden duyduğunu ifade etti. Yetkin, “Olaydan bir gün önce başka bir Burcu Yetkin"e facebook"ta mesaj göndererek, "Kardeşlerine iyi bak" diye mesaj atmış. Bilgisayarda da Google"dan "TCK adam öldürme", "can alıcı noktalar" gibi başlıkları aramış” dedi. Yetkin"in kızı Busegül Yetkin de “Babam beni de dövdü. "Annene merdivenden düştüğünü söyle" dedi” diye konuştu.

Akıl sağlığı araştırılacak

Mahkeme Yetkin"in akıl sağlığının araştırılması için Ankara Adli Tıp Kurumu"na sevkine karar verdi. Busegül Yetkin, duruşma çıkışı babasının kendisine baktığını görünce, “Şerefsiz, senden nefret ediyorum” dedi. Bir kadın izleyici de, “Duyduğun sesler arasında eşinin çığlıkları da var mıydı?” diye bağırdı. İddianamede, Yetkin"in “tasarlayarak adam öldürme” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Mor eşarp eylemi

Duruşma sürerken Şefkat-Der üyesi olan ve kocalarından şiddet gören bir grup kadın da adliye önünde eylemdeydi. Kadına karşı şiddeti, acıyı ve aynı zamanda direnişi temsil eden mor eşarplarla yüzlerini tanınmayacak şekilde kapatan kadınların da Ayşe Paşalı gibi yıllarca kocalarından şiddet gördükleri ortaya çıktı. Şiddete maruz kalan kadınlardan bir tanesi, tanınmamak için yüzünü kapattığını ve 13 yıldır kocasından kaçtığını söyledi. Ankara Kadın Platformu üyeleri de, “Kadınların mezarını erkek devlet kazıyor”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Münferit değil sistematik cinayet” diye sloganlar attı.

TÜRKER KARAPINAR/Milliyet