CHP Lideri Kılıçdaroğlu partisinin grupta Oktay Ekşi'ye rozet taktı katılımından memnuniyetini dile getirdi. RTÜK yasasına ilişkin eleştirileri sıraladı. AK Parti'nin 3Y'sini eleştirdi. Yargı krizine değindi.

Oktay Ekşi Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. Ekşi Kemal Kılıçdaroğlu ile kürsüye çıktı. CHP'ye katılmaktan memnuniyetini dile getirdi.  Kısa bir teşekkür konuşması yapan Ekşi sözü Kılıçdaroğluna bıraktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

Ekşi'nin gelmesinden mutluluk ve onur duyuyoruz. Bağımsızlık benim kareketerimdi dedi. Kalemini satmadı. Ama AKP ile beraber CHP'yi de eleştirdi. Tekrar hoşgeldin diyoruz.

Çalışan gazeteciler gününü de kutluyorum... Ayrıca şehit olan 5 subayımıza da Allah'tan rahmet diliyoruz...

Haftasonu narenciye üretimi yapılan üreticiyle görüştük. Orada da halkın başka sorunları var. Kuşadasında Romenlere gittik ayağımıza çağırmadık. Kalabalık bir grup ile gittik sorunları dinledik nasıl çözülmesi gerektiğini dinledik. Onlar insan gibi yaşamak oy kullanmak seçmek ve seçilmek istiyorlar. Onlar çoğu zaman görülmezden gelinmiş. Açılım dediler bulundukları Sultan mahalesinden onları çıkardılar buna da çözüm dediler. Biz toplumun her kesimine ulaşacağız... Aramızda çok sayıda muhtar var sorunlarını biliyoruz. Muhtarlık demokrasinin en saf en duru yaşandığı alanlardır. Birileri gelir onlardan oy ister ve seçilir.

53 bin muhtarımız var ortak ses çıkarmalarını isterim. Sizin sorununuzu kim çözüyorsa onun yanında olun. Demokrasinin güçlenmesine katkı verin. Kıvırcık Ali hepimizin tanıdığı bir sanatçı trafik kazasında hayatını yitirmiş Allah'ta rahmet diliyoruz.

Ne zaman Başbakan çıksa kürseye Türkiye'nin nasıl büyüdüğünü anlatır. Onu dinleyenler sorun yok zanneder. Sorunlar bazen o kadar acı ki devletin kurumları da gizleyemiyor. En son TÜİK yayınladı. 1 yılda 818 bin yoksul sayısı arttı.

Peki Türkiye'de yoksul sayısı 12 milyon 700 bin kişiye çıktı. Ben merak ediyorum. Sayın Başbakan nasıl yanıt verecek. Dolar milyarderi sayısı arttı nasıl oluyor da yoksul sayısı artıyor. Siz hiçbir AKP yöneticisinin yoksullaştığını duydunuz mu? Hepsi köşeyi döndü. Bu AKP'nin yarattığı tablodur. Bunlar sadece yandaşları düşünüyorlar. Bunların amacı yoksulluğu önlemek deil biraz daha büyütmek.

Yoksulluğu en fazla yaşayan kadınlar ve çocuklar. Eğer yoksulluk bu boyutta ise daha göreceğimiz çok şey vardır. Bizim yoksul sayımız Yunanistan ve Bulgaristanın toplam nüfusundan fazla. Türkiye'de 12 milyon 751 bin kişi yoksulluk sınırının altında. Yani bu ülkede her akşam 310 bin kişi yatağa aç giriyor. Bir STK Türkiye'nin 7 ilinde yoksulluk araştırması yapıyor. Onu bulup okuyun. Bu tab lolar bizim görmemiz gereken tablolardır. Türkiye genelinde ortak ses çıkarmamız gerekiyor.

Şimdi eğer bir ülkede AKP'nin uyguladığı politikalar insanları tefecinin eline düşürüyorsa biz buna itiraz edeceğiz. TÜİK söylüyor yoksulluk arttı. Yolsuzlukta sayı falan kalmadı. Elazığ'da yolsuzluk var diyorlar bakan izin vermiyor. Savcı çıkıyor Danıştay'a başvurup araştırıyor. O bakan utanmıyor mu? Kayseri'nin üstünü kapattılar. Ayın 4'ünde vali o dosyayı imzalayıp kapatıyor dosyayı. Yine aynı ayın dördünde çıkıp müşteşarlığa atanıyor. O vali kapatıyor dosyayı. O dosya Kayseri'den Ankara'ya nasıl geldi. Sen adalet bakanısın açıkla. Kayseri Ankara hattı 24 saat bile değil. O dosyayı Kayseri'den Ankara'ya nasıl geldi. İkinci soru dosyayı kapatmak için bu acele telaş niye? BNu dosya için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Geçen hafta parlementoda RTÜK yasası çıktı. Başbakan istediği kanalı kapatacak. Sen Padişah mısın kardeşim. Başbakan işi gücü bıraktı televizyon izleyecek şunu kapatın diyecek. 4. Muratta bile böyle değildi. Hemen muhalif bir şey oldu mu gönderin maliyeyi... Şimdi tazminat davası açtılar sandılar ki biz korkuyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz...

Yargının sorunları var çözülmedi görmemezlikten gelindi. Sormadık bu yargıç neden serbest bıraktı tutukluları diye. Neden doğru dürüst araştırma yapmıyorsun diye sormadık. Yargıç ve Savcı açığımız var deniyor. Bu açık nasıl giderilecek. Sınavla... Doğru olan budur. Hak eden bilen kazansın bunun için yapılır. AKP diyor ki ben istediğimi alırım. O zaman ne sınav yapıyorsun yapma... Ama biz gideriz AYM'ye o ayrı... Biz sınav yapıyorduk Danıştay bizi engelledi dedi bakan neden engelledi doğru dürüst yapmadığınız için... Yargıç olur olmaz her şeyi bilirkişiye gönderir. Yıllardır bilinen olay AKP çözüm üretti mi? Bunu çözecek olan kim iktidar.. Kılını bile kıpırdatmıyor. Yargıyı çalıştırmayan sensin. Sen bu sorunların çözülmemesine katkı sağlıyorsun.

Adli Tıp bütün her yerde var. Uzmanlar burada çalışır. Öyle bir noktaya geldi ki Adli Tıp Kurumu'nu kendilerine benzettiler. Bu kurum bir iktidara yanaşma olabilir mi? Hizbullah davasında 5 yıl dosya bekledi. Hiç çıkıp neden 5 yıl sizde bekledi diye sordunuz mu? Sen 5 yıl süreyle hangi gerekçeyle niçin tuttun. Değerli arkadaşlar yargıtayın iş yükü malum... Bunların iktidarında 30'u aşkın üye vardı toplanamadılar. Bakan katılmadı neden benim adamlarım atanacak diye... 30'u aşkın üye toplandı ama atama yapamadılar. Yani yavuz hırsız misali... Bunlar iki düzenleme getirdiler. Yargıtay'da daire sayısı ona göre düzenliyorlardı.

AKP'nin elinden tutan mı var neden yasayı uygulayamıyorsunuz? Çıkan yasaları bir izle bakalım 2005'te çıkan bir yasa neden uygulanmaya konmuyor. Yargıda birçok alanda sorunlar olabilir ama önyargı ile yaklaşmamak lazım. Sağlıklı akıllı çözümlerle yola çıkarsak bu sorunu aşabiliriz. Orayı da özerk bir statüye kavuşturmamız gerekiyor.