CHP Lideri Deniz Baykal Burdur'da partisinin mitinginde Başbakan Erdoğan'ın ''Baykal bekle gör bakalım neler çıkacak'' sözüne yanıt verdi. İşte Baykal'ın konuşmasından satır başları:

- Buğday ekenlerin yüzü güldü mü? Buğdayı 85"e veriyorlardı, şimdi 55"e düştü değil mi?

- İlaç ne oldu, gübre ne oldu, mazot ne oldu? Onlar katlanarak arttı. Ama çiftçinin ürettiği ürün bırakınız kazancı masrafı dahi karşılayamaz hale geldi. Borçlar ödenemez hale geldi, ilk kez çiftçilerin kapılarına haciz memurları geldi. Çiftçinin durumu bu hale geldi.

- Bunların çiftçinin yüzünü gördüğü yok, gerçek ortadadır. Göz göre göre çiftçi AKP"nin iktidarı döneminde perişan edilmiştir.

- Şimdi boş sözün anlamı yok. Yapılması gereken iş çok açık. Türkiye"nin milli gelirinin yüzde birini bile bunlar çiftçiye destek olarak vermiyor.

NELER YAPACAĞINI ANLATTI

- Ben burada söz veriyorum. Bir CHP iktidarında çiftçiye verilen destek, tümü yani hayvancılığa süte ete, bütün tarımdan geçimini sağlayan destek, bizim milli gelirin desteğin içinde üç katına çıkarılacaktır. 0.75 destek veriyor bunlar, biz yüzde 2"nin üzerine bunu çıkaracağız.

- Çiftçiye verilen mazottan özel tüketim vergisi alınmayacak, ucuz mazot çiftçiye kullandırılacak. Gübreden alınan KDV yüzde 1"e indirilecektir. Bunlar bizim politikamız, bunların hesabını yaparak açıkça ilan ettik ortaya koyduk. CHP iktidarının ilk işinin başında çiftçiye sahip çıkmak geliyor.

- Gökdelen dikerek otoyol yaparak kalkındık zannediyor. Eğer topraktan üretim alamıyorsan, o diktiğin gökdelenlerin kimsenin refahına hizmet etmesi mümkün değildir.

- Bunu oturtmak lazım. Çiftçinin durumu bu. Esnaf vergisini ödeyebiliyor mu, çocuğuna harçlığını verebiliyor mu? Kahveye gidip eşini dostunu çağırıp çay kahve ikram edilebiliyor mu?

- Emekliyi hiç sorma zaten. Emekli unutulmuş hayatının son döneminde çoluğu çocuğuyla huzur içinde yaşaması gereken insan, eline verilen parayla ne yazık ki kendisini sığıntı gibi hissediyor.

- Gençlere iş bulunabiliyor mu? Yatırım yapılamıyor. Dışardan hazır gelince içerde üretmeye gerek yok. İçerdeki fabrikayı kapatıyoruz, çiftçiye diyoruz ki sen üretme.

BORÇ BORÇ BORÇ....

- Bunun sonu ne? Borç borç borç. Sonu ekonomik çöküntü. Ne oldu dolar? Ne oldu bütçe? Fabrikalar kapanıyor. Kapatarak kalkınma olur mu? Sen var olan fabrikaların yanına yeni fabrikalar yapması gereken iktidarsın. Ne oldu bunlar yaptılar mı?

- Eldekini avuçtakini sattılar. Daha önce yapmış olan insanlara bir şükran ifadesini çok gördüler, ama ucuzdur pahalıdır demeden sattılar. Şimdi milletin kendisinin açtığı fabrikaları da çalıştıramıyorlar.

- Türkiye'de siyasetin amacı koltuk kavgası değildir. Siyaset vatandaşın derdine çözüm bulma sanatıdır. Bu konunun üzerine hep beraber yürüyeceğiz

GEL TV'YE ÇIKALIM SAYIN BAŞBAKAN

- Sayın Başbakan meydanda konuşmayı bırak da gel şöyle TV'ye çıkalım bağırıp çağırmadan sen ne biliyorsan söyle, ben ne biliyorsan söyle, birlikte tartışalım. Dünyada da böyle olmuyor mu bu? ABD, Fransa böyle yapmadı?

- Milletin sorununu muhalefetle konuşmaktan Başbakan olur mu?

- 'Ben bana maganda üslubu ile konuşuyor diyen birinin karşısına neden çıkayım' demiş dün Başbakan. Başbakan'ın bu şikayetini konuşmak istiyorum.

- Sen bana, partime 'tiynetsiz, nesepsiz' dedin. Bunlara aldırmadım. Tiynetimden de nesebimde de kuşkum yok. Senin bu laflarının beni üzmesi için bi neden yok. O konuda bir kompleksim yok. Sen öyle desen ne olur, böyle desen ne olur.

- Sen öyle dedin diye 'ben başbakanla konuşmuyorum' demiyorum

'TİYNETSİZ' MAGANDA ÜSLUBU DEĞİL Mİ?

- Tiynetsiz diyen bir üslup maganda üslubu değil midir?

- Çiftçiye 'ulan ananı da al git' diyen bir üslup maganda üslubu değil midir?

- 'Benim aile terbiyem bu anlayışa müsaade etmez' diyor. Peki aille terbiyen Atatürk'ün partisine 'tiynetsiz' demeye müsait mi? Sana o terbiyeyi verenler bunun söylenmeyecğeini öğretmediler mi?

- Peki maganda lafı söylenene kadar neden çıkmadın karşıma. Ben aylardır 'çık karşıma' diyorum. Ben sana değil üslubuna 'maganda' diyorum

- Ben kibar ol, terbiyeli ol, saygılı ol diyorum

- Başbakan"ın sıkıntısı ekonomik güçlükler karşısında söyleyeceği sözü olmamasından kaynaklanıyor. Ve bir de yolsuzluklar konusu var. Bu gündeme geldi mi Başbakan"ın asabı bozuluyor

YOLSUZLUK YOK MU?

- Ben size soruyorum: Türkiye"de yolsuzluk var mı yok mu?

- Sen temiz eller operasyonu yaparken önce kendi elini temizleyiver, sonra temiz eller operasyonu yap

- Türkiye"de yolsuzluklar olacak, seçime giderken biz bunu konuşmayacağız. Türkiye"de yolsuzluk iktidar himayesinde var

- Türkiye"de yolsuzluklarla bu iktidar mücadele ediyor diyebilir miyiz?

- Deniz Feneri"ne parasını kaptıran bizim vatandaşımız, o paraları bir Türk vatandaşı kurye olarak Ankara"ya taşımış, Ankara"da şirketler kurulmuş, TV"ler kurulmuş, iktidara destek olunmuş, kamuya yararlı dernek diye kol kanat germiş, vergi muafiyeti getirmiş, Mehmetçik Vakfı"na vermedikleri vergi muafiyetini bu derneğe vermişler

- Ben de bu konuları konuşuyor olmaktan büyük üzüntü duyuyorum ama bu konuları konuşamamanın yolu bu ayıbı ortadan kaldırmaktan geçer

- Başbakan Mardin"den ekonomik sıkıntıyı ortadan kaldırmak için varsa projen söyle dedi. Ben de 7 madde söyledim. Bunun üzerine ekonomi çevreleri olur verdi ve Başbakan ağzını bozdu

İKTİDAR YOLSUZLUKLARI HİMAYE EDİYOR

- Dikkatinizi çekerim. Yolsuzluklardan kurtulmanın reçetesini bize sormuyor. Çareyi sor, birlikte elele mücadele verelim

- Türkiye"de yolsuzluklar çığrından çıkmıştır. İktidar yolsuzlukları himaye ediyor. Bundan yararlananların bir çoğu iktidarın çevresidir.

- İlk iş vekil dokunulmazlığı kalkmalı. Önce siyasetçi hesabını vermeye hazır olacak

- Deniz Feneri yolsuzluğunu yapanları tanıyor musun diye soruldu. Tanımıyorum diyecek gibi oldu ama bir ortaya çıktı ki çocukları bacanak

- Türkiye"nin bi gerçeği yolsuzluk, bir gerçeği de ekonomik bunalım

- Başbakan kriz için "teğet geçti" dedi ama gördük ki teğet geçmemiş.

ÖNCE İNSAN, ÖNCE İŞ, ÖNCE AHLAK

- Bizim CHP olarak politikamız önce insan, önce iş, önce ahlak

- İnsana nasıl hizmet edersin: İş"le. İnsana iş vereceksin. İnsana yapılacak en büyük katkı onun emeğini, alın terini ortaya koyabileceği bir çalışma fırsatına kavuşurmaktır

- Sonra ahlak lazım ahlak. Her işin bir helali var, haramı var.

- Sen Almanya"da milletin fitresini, zekatını toplayacaksın, sonra burada TV kurup AKP propagandası yapacaksın. Olur mu öyle şey? Sen yetim hakkını bilmezsen kalkınmanın anlamı olur mu?

TUNCELİ'DEKİ YARDIMLAR

- Tunceli"de buzdolabı, kanepe dağıtıyorlar. Türkiye"de ekonomi sahipsiz, dolar almış başını gidiyor, borçlar ödenemez hale geldi, işsizlik artıyor. Böyle bir ortamda seçim öncesinde vali aracılığıyla Tunceli"de beyaz eşya dağıtıyor. Ne o? Halka sahip çıkmak. İnsaf ediniz… Olacak iş midir bu?

TELEFON DİNLEMELERİ

- İnsan karısıyla, arkadaşıyla doğru düzgün konuşamaz hale geldi, devletten şikayet edemz hale geldi. Bu demokrasi. İstediğini söyler telefonda insan. İktidara da küfreder. Ağız tadıyla küfretme imkanını da ortadan kaldırdılar

- Medyayı baskı altında tutmak için kanun yetmezse maliye kapıda. Bir korku ortamı yaratma çabasındalar.

ERGENEKON'DA NELER ÇIKACAĞINI SEN NEREDEN BİLİYORSUN

- Bana dur daha Ergenekon"da neler çıkacak diyor. Çıkan çıkar da çıkacağını sen Başbakan olarak nerden biliyorsun? Nelerin çıkacağını sen mi biliyorsun, sen mi kararlaştırıyorsun? Sen mi savcısın? Seninle iştişare ederek mi bu işler oluşturuluyor.

- Gerçekten bugün baktık hemşehriniz Balbay"ı hemen aldılar

- Hepimizin yargıya saygısı var ama yargının da kendine saygısı olmalıdır

- Balbay ömür boyu hapis cezası ile yargılanıyor. Eğer ölüm cezası kaldırılmamış olsaydı ölüm cezası ile yargılanıyor olacaktı.

- Bir memleketin yazarları gece yarıları alınıp ömür boyu hapisle yargılanıyorsa demokrasi ve hukuk sisteminin sorgulanması gerekir

- Bizde böyle şeyler her an yaaşnıyor

- Tutuklananların içinde bir tane AKP"ye yandaş bi kişi yok. Kim AKP"den şikayetçi ise tutuklanıyor

- Bir yılı geçti hala ne olduğu belli olmadan içerde tutulan insanlar var

KIRTASİYECİDE DOSYA ÇOK DA İÇİ BOŞ



- Başbakan bu yolsuzluklarla ilgili iddialarımızı anlatıyoruz. Dosyayı da biz getirdik. O dosyayı da gösteriyorduk. Başbakan diyor ki "Çıkmış Baykal millete dosya gösteriyor. Kırtasiyecilerde dosya çok" diyor. Doğrudur dosya çok da. Dünyada senin gibi hakkında zimmetten ve evrakta sahtecilik yapmaktan, cürüm işlemek için teşkilat oluşturmaktan fezlekesi olan Başbakan yok. Kırtasiyecede dosya çok da içi boş.



DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRALIM



- Bir dokunulmazlığı kaldır. Kaçma. Vekillerin kalkmasın hadi. Seninki ve benimki kalksın. Ergenekon lafları var ağzında. Ben onarlı bilerek diyorum "gel senin ve benim dokunulmazlığımız birlikte kaldırılsın"



TV'DE SÖZ YOLSUZLUKLARDAN KONUŞMAYACAĞIM



- Gel TV"de konuşalım diyorum. TV"ye çıkmıyor. Uzun zamandır bir şey söylemiyordu. Şimdi 'sen bana maganda üslubun var dedin, çıkmam' diyor. Bahane arıyordu ya. E sen bana 'tiynetsiz' dedin Sana söz yolsuzlukları da konuşmayacağım



- Pırlantadan KDV"yi kaldırdığını da, çocuklarına aldığın gemiyi de, Deniz Feneri"ni de konuşmayacağım. Gel işsizliği, çiftçinin derdini konuşalım. Ona gel.



- Buna da evet diyemezse ey Burdurlu senin içine nasıl sinecek de sen bunlara oy vereceksin. Vereceğin oyun vebali var



- İşi gürültüye getirip bu işi kapatabilirse yarın o yolda devam etmek isteyecek. Millet bana devam et dedi diyecek



- Türkiye nereye gidiyor diye kaygıyla soranlar var? Türkiye iyiye gidecek. Atatürk"ün eserine hep birlikte sahip çıkacağız


Hürriyet