Aile içi şiddetin en büyük nedeninin yoksulluk olduğuna inanan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Her ay banka hesabına yatacak 600 TL ile kadınlarımız daha güçlü ve özgüvenli olacak. Bu da aile içi şiddeti azaltacak” diyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geliri olmayan yoksul ailelerde, her ay 600 liranın doğrudan kadının hesabına yatırılmasını öngören "Aile Sigortası" projesi ile büyük ses getirdi. Bakkalda, manavda, takside karşılaştığı herkesin kısacası halkın bir numaralı gündemi bu. Projenin detaylarını bizzat kendisinden dinlemek için CHP"nin önceki hafta Mardin"deki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılacaktım. Fakat ana muhalefetin lideriyle buluşmama hava muhalefeti yüzünden gidemedim.
CHP"nin hafta sonunda Gebze"de yaptığı "Taşeronlaşmaya Son" mitingi için CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak arayınca, içimde uhde kalan bu röportaj için bir kez daha yola çıktım. Neyse ki bu kez, Kılıçdaroğlu ile seçim otobüsünde de olsa sohbet etme imkânı buldum. Gebze yolunda bir yandan halkı selamlarken bir yandan da otobüsten yapılan anonslara eşlik eden sorularımla boğuştu. Aile Sigortası Projesi"nden, eşi Selvi Hanım"a, severek izlediği diziye kadar her soruma bıkmadan usanmadan cevaplar verdi.
Kadınlardan özveri istiyor
Ataşehir Marriot Otel"in önünden başlayan Gebze yolculuğumuzun otoyoldaki bölümünde dahi Kılıçdaroğlu hiç oturmadı, otobüsün önünde, korna çalan taksi şöförleri, yanımızdan geçen araçlardan el sallayanlara karşılık verdi. Günde 16 saat çalıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu özellikle CHP"li kadınlardan da aynı özveriyi istiyor. Yolculuk boyunca bütün programın belli bir organizasyon ve disiplin içinde yürütüldüğü dikkatimden kaçmazken iki ayrı Kılıçdaroğlu ile tanıştım sanki; özel hayatına dair sorularıma sıkılarak cevaplar veren, biraz "utangaç" bulduğum Kılıçdaroğlu 10 bin kişinin toplandığı miting kürsüsüne çıkınca hemen açıldı. Otobüste sohbet ettiğim Kılıçdaroğlu"nun etkileyici bir mütevazılığı vardı, sahnedeki Kılıçdaroğlu ise mesajlarına odaklanmış özgüveni yüksek bir portre çiziyordu.

*CHP Genel Başkanı"na göre, Türk kadınının en büyük sorunu ve bunun çözümü nedir?
Yoksulluk. Bu, kadının günümüzde yaşadığı en büyük dramdır. Resmi verilere göre, Türkiye"de 12 milyon 715 bin yoksul var. Sayın Başbakan, “Bunlar resmi rakamlar bir de bunun kayıtdışı olanı var” dedi. Bizim tahminimiz 15 milyon 650 bin civarında yoksul vatandaşımız olduğu yönünde. Aile içi şiddetin artmasında da temel nedenin yoksulluk olduğunu düşünüyorum. Yoksulluk artınca kadın çocuklarını besleyecek gıdayı, yakacağı kocasından bekliyor. Koca da işsiz, güçsüz olunca evi geçindiremiyor. Yoksulluk, aile içi şiddeti artıyor. Ailenin huzuruna darbe vuruyor. Bu da kadına şiddet olarak yansıyor.

* Siz nasıl önleyeceksiniz peki bunu?
Kadına yönelik şiddetin azalmasını aile sigortası ile sağlayacağız. Geliri olmayan ailede kadının banka hesabına 600 lira yatıracağız. Kadının böylece ekonomik güvencesi olacak. Kadınların unutmaması gereken bir gerçek var. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını getiren parti Cumhuriyet Halk Partisi"dir. Kadına siyasal haklarını veren CHP, şimdi ikinci büyük devrimin adımını atıyor. Siyasal güvenceden sonra ekonomik güvencesini de kazanması kadınlarımızı özgürleştirecek. Bu da şiddeti azaltacak.

* Kadınlar bunu yapacağınıza inanamıyor? “Bu kadar kolaysa neden şimdiye kadar aile sigortası işletilmedi?” diyorlar.
Kesinlikle inansınlar. Niye yapılmıyordu şu ana kadar? Yapılmamasının sebebi, siyasi tercihtir. AK Parti, siyaseten kadınların yoksulluğunu sömürdü. Onları makarna, bulgur kuyruğuna sokarak yardım etmeyi tercih etti. Biz kadınların banka hesaplarına parayı yatıracağız. İmkan var, devletin parası var. 14 fon var şu anda. Hükümet bu 14 fondan yardım dağıtıyor. Ama sadaka anlayışıyla yardım yapılıyor. Biz bu fonları bir çatı altına toplayıp, denetim getirerek sosyal devletin gereği olarak yapacağız yardımları. Her şey yapılır, yeter ki siyasi irade yoksulun onurunu koruyacak şekilde tecelli etsin. Bunu yapacak olan biziz, AK Parti değil. Biz, “Sağ elin verdiğini sol el görmesin” felsefesinden geliyoruz. Yoksulluğu sömürmeyeceğiz. Yoksulların da bu ülkenin onurlu birer bireyi olduğunu onlara hatırlatacağız. Sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz. Daha güçlü, kendi içinde barışık huzurlu aileler oluşturcacağız.

* İktidar partisinin kadın örgütlerinin çok faal çalıştığını biliyoruz. CHP Kadın Kolları"ndan memnun musunuz?
CHP"de kadın kolları uzun süre yoktu. Şimdi kadın kollarımız çalışıyor. Aile sigortasını daha geniş kitlelere anlatmalarını istiyorum. Kadın kolları ne kadar iyi çalışırsa, kadınlardan alacağımız oy o kadar artacaktır. Kadınlarımızın daha özverili, Türkiye"nin her tarafında daha heyecanla politikalarımızı anlatmalarını istiyorum.

Doğuda "üçüncü yol"
* Ak Parti yıllardır yapılamayan bir şey yaptı. Güneydoğu"dan ciddi oy almayı başardı. Fakat CHP bölgeden hep uzağa düştü. Dünya Kadınlar Günü"nde Mardin"deydiniz. Bu yeni bir dönemin başlangıcı mı? CHP, kendi Kürt açılımını yapacak mı?
Oradan beklediğimiz oyu alamadıysak bunun kabahati o bölgede yaşayan insanlarda değil, bizlerdedir. Ben her fırsatta o bölgedeyim. Biz oraya "üçüncü yol" olarak gidiyoruz. Yani etnik kimliği ve dini kullanmayacağız. “Herkesin etnik kimliği kendi şerefidir” diyoruz. İnançları sömürmeyeceğiz, herkesin inançlarına saygılıyız. Bölgede açlık, yoksulluk varsa, yasaklar varsa bunları çözmeye kararlıyız. Sosyal demokrat politikalarla gideceğiz. Hem sosyal olacağız hem demokrat. Demokrat olacağız, herkesi kucaklayacağız. Sosyal olacağız herkese gelir güvencesi sağlayacağız. İstihdam oluşturmak, topraksız köylülere toprak vermek için olağanüstü çalışacağız.

7 soruda eşİnİ anlattı
* Eşiniz Selvi Hanım medyada pek görünmediği için, onu çok az tanıyoruz. İzninizle sizi eşinizle ilgili mini bir teste tabi tutmak istiyorum.Tabii buyurun. İnşallah geçerim bu testi!
* Eşinizin en sevdiği renk?
Mavi.

* En sevdiği yemek?
Kuru fasulye.

* İzlediği dizi?
Eve gittiğimde bazen "Öyle Bir Geçer Zaman Ki" adlı diziyi izlerken buluyorum eşimi. Onu çok beğeniyor biliyorum. Benim çok vaktim olmuyor tabi dizi izlemeye.

* Gazetelerin en çok hangi sayfasını okur?
Sanatla ilgili sayfaları. Bana da hep, “Kültür-sanat sayfaları daha çok olmalı” diyor.

* Boş zamanlarında en çok ne yapar?
Bulmaca çözmeye meraklıdır. Ben de bazen bulmaca çözerken soruları ona soruyorum.

* Özel günleri unuttuğunuzda eşiniz kızar mı?
Bu konulara önem veririm ama dürüst olmak gerekirse unuttuğum oldu. Çocuklarım hatırlatıyorlar unuttuğum zaman. Tabii eşim her kadın gibi özel günleri hatırlamamı ister. Unuttuğumda kızıyor tabii.

* Tanıdığınızdan beri eşinizin en çok hangi özelliğini beğeniyorsunuz?
Sabrını. Bürokratken de siyasete girdikten sonra da çok yoğun çalıştım. Çocuklarımın nasıl büyüdüğünü doğru düzgün anlayamadım. Bir de çok kararlıdır. Güzel bir kadın, eş ve annedir.

BAKKAL VERESİYE DEFTERİ TUTMAYACAK
* Parayı doğrudan kadına vermenizin ekonomik sonuçları ne olacak?

Kadına yapılan her tür yatırım, büyük bir çarpanla topluma geri döner. Kadın, çocuğu eğitir çünkü. Onlara vereceğimiz 600 liradan önce mahallenin esnafı yararlanacak. Bu reel ekonomiye paranın akması demek. Para zincirleme olarak sanayiye kadar gidecek.
Bakkal ve manav, veresiye defteri tutmayacak artık. Bu açıdan projeye en büyük desteği ben esnaftan bekliyorum. Bilmeliler ki yoksul ailenin kadınına verilecek bu para doğrudan onlara gidecek.
Para doğrudan doğruya tüketici eliyle reel sektöre aktarılacağı için kırılgan ekonominin de bir anlamda çözümü olacak. Anketlerde kadınların büyük ölçüde AK Parti"ye oy verdiği söyleniyor.
Kadınlara sesleniyorum: AK Parti, sizin kadınlığınızı sömürdü. Çocuklarınıza gereken özeni göstermedi. Başbakan Erdoğan, kadınların erkeklerle eşit olduğuna inanmadığını bizzat kendisi söyledi. Biz, kadının işçi gibi, memur gibi, emekli gibi bankaya gidip parasını çekebileceği, dilediği gibi harcayabileceği bir ekonomik özgürlük vereceğiz. Bunun adresi biziz, başka yere gitmesinler. Onlara bu toplumum onurlu bireyleri olduklarını hatırlatacağız.
Her kadın şundan emin olmalı, CHP iktidarında çocuklar yatağa aç girmeyecek. Çocukların eğitimi, beslenmesi, huzurlu bir ailede yaşaması aile sigortasıyla sağlanacak. Aile sigortası, çocukların geleceğinin sigortasıdır.

"Annem Yemuş iz bıraktı"
* Sizi bir kadında en çok ne etkiler ve bir kadına en yakıştırdığınız özellik nedir?
Özgüven, anlayış ve ailesine gösterdiği ilgi.

* Hayatınızda iz bırakan kadınlar kimler, neden?
Annem Yemuş. Çok emek verdi bize. Çok merhametli, özverili bir anneydi. Önceki yıl kaybettim annemi. Minnetle anıyorum hep. Bir de ilkokul öğretmenim tabii. Hayır duaları benimle.

milliyet