İncelemelerde bulunmak üzere Artvin'in Şavşat ilçesine gelen Bakan Eroğlu, arama-kurtarma çalışmalarına katılan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı'na bağlı JAK timleri ile çeşitli illerden gelen sivil savunma görevlilerine, teşekkür etmek için Şavşat İlçe Jandarma Komutanlığına gitti.

Burada, JAK timleri ve sivil savunma görevlilerini, kayıpları erken bulmalarından dolayı kutlayan Bakan Eroğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Eroğlu, bir soru üzerine, ''Sevincimiz şudur ki, cesetlerin bulunması acımızı bir miktar dindirdi. Konuyla ilgili savcılıkça soruşturma başlatıldı'' dedi.

Olaya ilişkin gözaltına alınan olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bakan Eroğlu, ''Bunlar incelenecek, bakılacak. Arkadaşlarımız teknik olarak inceleyecek ve bir kusur varsa, neticede bakılır'' diye konuştu.

EROĞLU: BENTLER, SUYUN ENERJİSİNİ KIRMIŞTIR. BU BENTLER OLMASAYDI, FELAKET DAHA BÜYÜK OLURDU



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'in Şavşat ilçesinde meydana gelen selde, dere üzerindeki bentlerin suyun enerjisini kırdığını belirterek, ''Bu bentler olmasaydı, felaket daha büyük olurdu'' dedi.

Şavşat İlçe Jandarma Komutanlığında, arama-kurtarma çalışmalarına katılan görevlileri kutladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, devletin bu tür afetleri önlemede son yıllarda büyük gayret içinde olduğunu belirterek, ''5 can burada derede kayboldu. Biz tabi buna üzülüyoruz'' dedi.

Ancak en azından devletin anında olaya müdahale ederek, gerek jandarma, gerek sivil savunma, gerekse diğer illerden ekiplerin gelmesiyle, Başbakanın ve kendilerinin talimatıyla hemen olaya müdahale edildiğini ifade eden Eroğlu, ''Ben, valimiz, kaymakamımız, öteki yetkililere teşekkür ediyorum. Herkesi gönülden tebrik ediyorum. Can kaybı olmasaydı çok daha iyi olacaktı. Mal kaybının önemi yok. Devletimiz güçlüdür, onları telafi eder. Ama can kaybını telafi etmek mümkün değil'' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, derede yapılan bentler ilişkin eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine, ''Bununla ilgili inceleme yapılıyor. Ben de inceleyeceğim. Ama bu bentler, suyun enerjisini kırmıştır. Bu bentler olmasaydı, felaket daha büyük olurdu'' dedi.

Yıkılan bentlerde kalitesiz malzeme kullanıldığı yönündeki iddialarla ilgili bir soru üzerine de Eroğlu, şöyle konuştu:

''Onların hepsini inceleyeceğiz. Ama bentlerin pek çocuğu ayakta. Bu bentler suyun hızını, enerjisini kıran çok önemli yapılardır. Bu bentler olmasaydı, felaketin çok daha büyük olduğunu görecektik. Bu sel bir gün sonra, buranın pazarının olduğu gün olsaydı, felaket çok daha büyük olabilirdi. Ama sivil savunma ekipleri, jandarma arama kurtarma ekipleri çok büyük gayret gösterdiler. Ben de teşkilatımın bütün birimlerine talimat verdim. Gerek DSİ Genel Müdürlüğü, gerekse Artvin'deki bölge müdürlüğümüz, Erzurum, Kars gibi bütün bölge müdürlüklerimizi buraya sevk ettik. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğüne talimat verdik. Cesetlerin bulunması, acımız bir miktar dindirdi.''

-''DERE YATAĞININ İŞGAL EDİLMEMESİ LAZIM''-

Bakan Eroğlu, başka bir soru üzerine de, bütün tesislerin hesabının, belli debiye göre yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Belli emniyet faktörü ve tekerrür dikkate alınarak bu hesaplar yapılır. Bu tekerrür üzerinde bir yapı gelirse afettir. Onun önüne kimse geçemez. Sadece Türkiye'de olmuyor bu afetler. ABD'de de, Avrupa'da da oluyor. Ama bunları en asgariye indirmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Vatandaşlarımızın, mutlak surette dere yatağını işgal etmemesi lazım. Dere yatığındaki taşkın seviyesine kadar yapı yapılmaması şarttır.''

Şavşat ilçesinde 120 yıldır böyle bir sel olmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, ''Vatandaşlar bentleri eleştiriyor'' demesi üzerine, ''Vatandaşlar belli bir süreyi görüyor. Ama kayıplar vardır. 500 yılda tekerrür eden heyelan vardır. Bu ilmi meseledir. Vatandaşın kısa ömründe baktığı ile bunlar anlaşılmaz. İlmi olarak şu anda çalışıyoruz. Bilim adamları tarafından raporlar hazırlanacak. Gerekli tahkikat yapılıyor. Şu anda her şeyi söylemek doğru değil'' diye konuştu.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU: METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BÖYLE BİR TAŞKIN OLACAĞINI İKAZ ETMİŞTİ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'de yaşanan sel ile ilgili olarak ''Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz böyle bir taşkın olacağını ikaz etmişti. Hatta o bölgedeki ilgili valiliklere, belediyelere ve afetle ilgili birimlere ikaz yazısı göndermiştik'' dedi.

Artvin'in Şavşat ilçesinde selde ölen vatandaşların cenaze törenlerine katılmak üzere DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Kars'a gelen Eroğlu, hava alanında gazetecilerin Artvin'de yaşanan sel olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Küresel ısınmanın etkisiyle bazen 3-4 ayda yağacak yağışın, 48 saatte birden düşebildiğine dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:

''Sel tehlikesi geçmiş değil. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğümüz böyle bir taşkın olacağını ikaz etmişti. Hatta o bölgedeki ilgili valiliklere, belediyelere ve afetle ilgili birimlere ikaz yazısı göndermiştik. Genel müdürümüz televizyona çıkarak bölgelerde çok dikkatli olunmasını söylemişti. Tabi yerinde göreceğiz. Sadece Artvin'de değil, Bartın'da, Ordu'nun Perşembe'de bir takım kısmi taşkınlar var. Bunların bazılarının verdiği zararların telafisi mümkün ama bazı yerlerde hakikaten altyapı, üst yapı, dere ıslahı çalışmaları açısından zararın ciddi boyutta olduğunu söyleyebilirim.''

Çarpık şehirleşme ve dereler kenarına yapılan yapıların akarsuların akış kesitini daralttığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Vatandaşlar 5-10 yıl, 30 yıl derede çok fazla akıntı, debi, su görmeyince sanıyor ki bu her zaman böyle olacak. Ama mühendislikte temel bir kaide var; 300 yıl, 400 yıl, 500 yılda tekerrür eden yağışlar vardır. Bu da hakikaten felakettir. Adeta küçük bir tufandır diyebilirim. Dolayısıyla şehirleşmeyi bilhassa bunlara göre planlamamız gerekiyor. Dere yatakları yanındaki evleri şehir planı yaparken, dikkate almamız gerekiyor. Maalesef bu çoğu kere dikkate alınmıyor. Herkes, yaşadığı dönemi dikkate alıyor. Bu 500 yılda tekerrür edecek olan yağışın, ne zaman geleceği belli olmaz. Belki 100 sene sonra belki 200 sene sonra ama neticede o yağış meydana geliyor.''

-''HEPİMİZİN ORTAK KABAHATİ''-

Her kasabada, şehirde dere yataklarının üzeri kapatılarak yol yapıldığını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

''Geçmişte vatandaş dere yatağını işgal etmiş ve bunu belediye kaldıramıyor. Burada kabahat sadece bir kurum ve kuruluşun değil. Hepimizin ortak bir kabahatidir. Bunu özellikle belirteyim. Başbakanımız kendisi bizzat genelge yayınladı ve genelgede bundan böyle dere yataklarının üzerinin kapatılmaması, dere yataklarının üzerine yapılacak tesisler, sanat yapıları, köprü, menfez ve yollarda DSİ'nin görüşünün alınması gerektiği belirtildi. Bunlara çok dikkat ediyoruz. Ama geçmişte yapılanlar var. Bunları tabi ki kaldırmak kolay olmuyor. Bunların maliyeti var.''

Su taşkınlarıyla ilgili DSİ'nin çalışmalar yaptığını da dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Selden ölen vatandaşlarımızın hem acısını paylaşmak hem de onların cenazelerine iştirak etmek maksadıyla geldik. İnşallah bir daha böyle felaketler yaşanmaz. Biz de hakikaten çok üzüldük. Çünkü kolay değil. Ateş düştüğü yeri yakıyor.''

Bakan Eroğlu, daha sonra kara yoluyla Artvin'in Şavşat ilçesine hareket etti.