Mahkemeden "Defterlerim selde kayboldu" diye karar çıkartan şirketin defterleri Maliye"de bulundu. “Türkiye"nin en büyük 700”ü arasında yer alan şirketin yanlış beyanı üzerine, Maliye Bakanlığı savcılığa başvurdu.

İSTANBUL"da yaşanan sel felaketi sırasında Maliye Bakanlığı"nın da ilginç bir suistimal olayıyla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Can ve mal kaybına neden olan felaketin ardından Maliye Bakanlığı, vergi borçluları için uygulama koyduğu bir aylık ödeme kolaylığını, bir süre daha uzatmayı planlarken, Bakanlığa ulaşan bir mahkeme kararı, yetkilileri şoke etti. “Selde defterlerim kayboldu” diye mahkemeden karar çıkartan büyük bir şirketin defterleri Maliye"de bulununca, olay yargıya taşındı.
Kararı gönderdi
Türkiye"nin ilk 700 şirketi arasında yer aldığı öğrenilen bu firmanın, selin ardından mahkemeden “Sel felaketinde hesap defterlerim kayboldu”
kararı alarak, Maliye Bakanlığı"na gönderdi. Ancak, Maliye Bakanlığı yaptığı inceleme üzerine söz konusu hesap defterlerinin bir süredir kendilerinde olduğunu tespit etti.
Maliye Bakanlığı"ndan üst düzey bir yetkili, olayı şöyle anlattı: “Biz sel felaketiyle ilgili mükelleflere tanıdığımız kolaylığı uzatmayı düşündüğümüz sürede, mahkemeden bir karar bize ulaştı. İstanbul"da faaliyet gösteren ve Türkiye"nin ilk 700 şirketi arasında yer alan bir firma, mahkemeden "Selde bütün defterlerim kayboldu" diye karar çıkartmış. Mahkemenin bu kararı da bize gönderilmiş. Şirket, mahkemeye sadece bu yıl değil, geçmiş yıllara ilişkin defterlerin de selde kaybolduğunu beyan etmiş. Mahkeme de bu beyana göre "Tüm defterler selde kayboldu" şeklinde karar vermiş.”
Zaten incelemedeymiş
Yapılan incelemede defterlerin Maliye"de olduğunun anlaşıldığını vurgulayan yetkili, şöyle devam etti: “Bu şirket daha önce vergi incelemesine alınmış ve biz de o çerçevede defterleri selden önce almışız. Yani selde kaybolduğu iddia edilen defterler Maliye"de çıktı. Biz de, bu durumla ilgili Savcılığa başvuruda bulunduk. Bu olay son derece ciddi bir suç. Hapis cezası bile gerektirebilecek bir suç.” /DHA