Konuyla ilgili çalışmasını tamamlayan Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, taşkınlardan çiftçilerin ciddi zarar gördüğünü, bu zararın bir daha yaşanmaması için verilen sözlerin tutulmasını istedi.
Aydın Ziraat Odası tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"na gönderilen raporda “2009 yılı Kasım-Aralık aylarında İlimizde gerçekleşen yağışların 2010 Ocak-Şubat aylarında da aynı şiddetle devam etmesi sonucu, Menderes Havzasına su temin eden Kemer, Topçam, Yaylakavak gibi barajların dolmasına, Adıgüzeller Barajı"nın da tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlamıştır. Barajlarımızdaki bu doluluk oranları ile 2010 üretim sezonunda sulama suyu yönünden sıkıntı çekmeyeceğimiz kuşku götürmez bir durumdur. İlimiz için olumlu tüm bu oluşumların yanında, aşırı yağışların sebep olduğu taşkınların yanı sıra, tehlike sınırına ulaşan Kemer Barajı"ndan deşarj olunan su nedeniyle, kapasitesinin üzerinde su taşımak zorunda kalan Menderes Nehri yer yer patlamalar yaşamış ve Bozdoğan ile Nazilli Ovasının bir bölümü, Yenipazar, Sultanhisar, Aydın, Koçarlı, İncirliova, Söke ve Didim ovalarının büyük bir bölümü su altında kalarak, 195 bin 500 dekar ekili yem bitkileri, sebze ve hububat alanları tahrip olmuştur. Aşırı ve düzensiz yağışların yaşandığı dönemlerde Menderes Nehrini besleyen en büyük kaynak olan Çine Çayı ve İkizdere Çayı nedeniyle Koçarlı, Söke ve Didim ovaları su tehdidi altında kalmakta, ikliminin uygunluğu ve toprağının verimliliğine rağmen özellikle hububat, yem bitkileri ve sebze tarımına imkan tanımamaktadır. Riski göze alarak bu ürünleri ekenler ise çoğu zaman hüsranla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle; İlimiz için hayati önem arz eden Çine Çayı Barajı"nın söz verildiği üzere, 2010 yılı Ekim ayından itibaren su tutmaya başlaması, bitmiş bulunan İkizdere Barajı"nın da su tutumu için istimlak sorunlarının giderilmesi gerekmektedir. Böylece, bölge çiftçisi rahat bir nefes alacak, hiçbir riskle karşılaşmadan ürününü ekebilme ve hasat edebilme imkanına kavuşacaktır” ifadelerine yer verildi.
Yapılan çalışmalar sonrası Aydın Merkez"de 25 bin dekarı hububat 3 bin dekarı sebze olmak üzere 28 bin dekar, Koçarlı"da 40 bin dekarı hububat, 2 bin dekarı meyve olmak üzere 42 bin dekar, Nazilli"de 7 bin dekarı hububat 2 bin dekarı sebze olmak üzere 9 bin dekar, Kuyucak"ta 2 bin 500 dekar, Bozdoğan"da 7 bin dekarı hububat, 2 bin dekarı sebze, 6 bin dekarı meyve olmak üzere 15 bin dekar, İncirliova"da 8 bin 700 dekar, Didim"de 15 bin dekar, Sultanhisar"da 15 bin dekar, Yenipazar"da 22 bin dekar, Buharekent"te 2 bin dekar, Söke"de 32 bin dekar olmak üzere il genelinde toplam 195 bin 500 dekar alanın sular altında olduğu belirtildi. -iha