Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu, Aydın'da sorun dinledi. 29 Mayıs Akşamı'na kadar devam edecek olan Ege turunu Aydın'dan başlayan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Aydın'ın Köşk İlçesi'nde Tariş ve Dalan Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Köşk Tariş Yönetim Kurulu üyesi ve zeytin ve zeytinyağı üretiminde uzman olan Hasan Köşklü tarafından komisyon üyelerine komisyon üyeleri bilgilendirildi.
İnceleme gezisinin ardından Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda ise sektör temsilcileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri, yaşadıkları sorunları, TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri'ne aktardı.
Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur Başkanlığı'nda Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Katip Ali Uzunırmak ile milletvekilleri Kemal Demirel, Abdülhadi Kahya, Hüseyin Devecioğlu, İlhan Evcin, Ergün Aydoğan, Ali Koyuncu, Gürol Ergin, Mehmet Salih Erdoğan, İsmail Bilen, İsmail Özgün, İsmet Büyükatman ve İbrahim Binici ile değişik üniversitelerde görevli uzmanlardan oluşan heyet inceleme gezisinin ardından Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya katıldı.
Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, AK parti Aydın Mileltvekili Mehmet Erdem, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababoğlu, Ticaret Borsası Meclis başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı yalçın Pekgüzel, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı ile sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 300 kişi katıldı.
Toplantının açışlında konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababoğlu il genelindeki mevcut 180 adet zeytinyağı fabrikasının zeytin karasuyu ile ilgili ciddi sıkıntılarının bulunduğunu, devletin zeytin karasuyu ile ilgili yasayı uygulamaya koymadan önce makul bir çözüm yolu önermesini beklediklerini söyledi. Bunun yanında zeytin üreticisinin de ciddi sıkıntıları olduğunu ifade eden Ağababaoğlu, üreticinin ayakta kalabilmesi için desteklemenin sadece zeytinyağına değil, ana ürün olan zeytine verilmesi gerektiğini ve destek miktarının da artırılmasını istedi.
Akşam saatlerine kadar devam eden toplantıda söz alan sektör temsilcileri, daha faydalı olmasına rağmen ülkemizde zeytinyağı tüketim oranın düşüklüğünden, üretici satışı ile tüketici alışı arasındaki fiyat farkından dert yandılar. Konuşulanları tek tek not alan komisyon üyeleri sorunların çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını belirttiler.
Toplantı sonunda genel anlamda sektör temsilcileri ve üreticilerin istekleri, zeytinyağı ihracatında çok yüksek bulunan fonun kaldırılması veya düşürülmesi, sürekli üretim için gerekli teknik desteğin sağlanması, zeytinyağında KDV'nin düşürülmesi veya kaldırılması, tanıtımın yapılması, ürün çeşidi planlaması ve zeytin karasuyu sorunun çözümü için devletin örnek bir model oluşturması olarak sıralandı.