Ecology Letters adlı bilim dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre, eş çekmek için süslü tüylerini sergileyen kuş türleri daha çabuk yaşlanıyor.

Erkek toy kuşları, renkli tüylerinin ihtişamını sergileyerek dişi kuşların ilgisini çevrelerinde koşarak çekmeye çalışmasıyla biliniyor.

Araştırmacılar, erkek kuşlar ne kadar gösterişli olursa, sperm kalitesinde yaşlanmaya bağlı düşüşün o kadar çabuk gerçekleştiğini gözlemledi.

Bilim insanları, Fas'ın Missur kentinde yetiştirilen 1700'ü aşkın Kuzey Afrika toy kuşunun cinsel davranışları ve üreme yetisi üzerine 10 yıllık bir süreyi kapsayan verileri inceledi.

Araştırma ekibi, her erkek toy kuşunun cinsel cazibesini kanıtlamak için ne kadar zaman harcadığını kaydederek, bu bilgiyi kuşların sperm sayısı ve kalitesi ile karşılaştırdı.

Fransa'nın Burgundy Üniversitesi'nden Brian Preston'ın başkanlığında yapılan araştırmada, erkek toy kuşları yaşlandıkça üreme yetilerinin 'dramatik boyutlarda' azaldığı görüldü.

SPERMLERİ SORUNLU

Dr. Preston, "Altıncı yaşı geçtikten sonra çok daha az miktarda sperm üretmeye başlıyorlar, ve ürettikleri sperm genellikle kusurlu ve hareketsiz spermden oluşuyor" diyor.

Genç yaşta cinsel çekiciliği için en çok zaman harcayan erkek toy kuşları, aynı zamanda sperm kalitesi en hızlı biçimde çöküş gösteren kuşlar. Dr. Preston bu durumu, ''Daha hızlı yaşayan kuşlar, kendilerini daha hızlı tüketiyor.'' diye tanımlıyor.

Uzun ömürlü bir kuş türü olan toy kuşları, yaşlanmanın biyolojisi ile ilgili araştırmalara çok uygun. Burgundy Üniversitesi'nden ekibin incelediği toy kuşlarının yaşları 1 ila 24 arasında değişiyordu.

HAYAT ÇOK RİSKLİ BİR SÜREÇ

Erken yaşta cinsel gösterişin erken cinsel çöküşü de getirmesinin, evrim teorisine göre nasıl açıklanabileceği konusunda farklı görüşler var.

Dr. Preston, "Hayat çok riskli bir süreç" diyor: Parazitler, hastalıklar ve saldırı tehlikesi altında yaşayan kuşlar, ne kadar çabuk eş bulup çiftleşirse genlerini yeni nesillere aktarmayı o kadar sağlama alıyor olabilir...