Ancak toplumumuzda cinselliği ayıp ve günah olarak görme eğilimi vardır. Sevgi ve aşk tabii ki kutsal duygulardır ancak kişi sevdiğini arzular ve onunla fiziksel olarak da haz yaşamayı ister, bu da çok normaldir.

TAKINTI HALİNE GETİRMEYİN
Sevdiğiniz kişiyi kafanızda çok farklı ve masum bir yere oturttuğunuz için onu cinsel olarak arzulayamıyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki; o da bir insan ve onun da cinsel arzu ve dürtüleri olabilir. Cinselliği iki kişi arasındaki sevgi paylaşımı olarak düşünürseniz; bunu sevdiğiniz kişiyle yaşamayı isteyebilirsiniz. Ancak bu tür düşünceler takıntı haline geldiyse, bir uzman yardımına ihtiyacınız var demektir.

CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN BİRÇOK NEDENİ VAR
* 10 yıl önce amcamın oğlu ile evlendim. Dört yıldan beri eşim bana yanaşmıyor. Acaba sonradan eşcinsel mi oldu? R.T./ Almanya

Erkekteki cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Bu durum testosteron hormonundaki bir eksiklik nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi; stres, sıkıntı, üzüntü, performans baskısı, işle ve eşle ilgili sorunlar gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilir.

KONUŞMALISINIZ
Her şey normalken dört yıl önce eşiniz sizden uzaklaştığına göre, o dönem yaşadığı olumsuz bir olay da onu etkilemiş olabilir. Eşinizin size yanaşmaması onun eşcinsel olduğu anlamına gelmez. Eşcinsellik daha farklı bir durumdur ve bir cinsel yönelim bozukluğudur. Kendinizi çaresiz hissetmeyin ve eşinizle konuşup onu anlamaya çalışın. Cinsellikle ilgili kaygıları varsa bunu birlikte aşabileceğinizi ona anlatın.

DİREKT TEMAS GEREKİR
* Hamile kalmaktan korkuyor ve bu yüzden uyku uyuyamıyorum. Tuvalet kağıdında sperm varsa ve direkt temas olursa hamile kalınır mı? G.V./Gaziantep

Cinsel bilgisizlik, cinsel eğitimsizlik ve toplumda dilden dile dolaşan cinsel mitler nedeniyle, bazen mantıklı olmayan şeyleri bile olacakmış gibi düşünebiliyoruz.

GEBE KALINMAZ
Eğer takıntılı bir kişilik yapısına da sahipsek bu düşünceler bize hayatı zehir edebiliyor. Oysa; klozete, banyoya, havluya ya da tuvalet kağıdına bulaşan spermlerle hamile kalınmaz. Ancak bunu takıntı haline getirdiyseniz, psikolojik yardım almanızda fayda var.

MASTÜRBASYONU FAZLA UZATMAYIN
* Mastürbasyonumu çok uzun tutuyorum. Yani ereksiyon halinde bekleyip, 3-4 saat sonra boşalıyorum. Zararlı mı? Y.N./Tekirdağ

Bu şekilde 3-4 saat bekleterek mastürbasyon yapmanız sakıncalı bir durumdur. İleride cinsel işlevlerinizde bir takım sorunlara yol açabilir. Mastürbasyonla cinsel ilişki birbirinden farklı şeylerdir.

SORUNA YOL AÇABİLİR
Mastürbasyon alışkanlıkları, cinsel ilişkiden alınan hazzı etkileyebilir. Belli şekillerde mastürbasyon yapmaya alışmış olan erkekler, bir partnerle yaşanan ilişkide aynı uyarılma düzeyini yakalayamayabilir. Bu durum da, ilişkide geç boşalma sorununa yol açabilir. Bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizde fayda var.

ŞU ANDAKİ SORUN VAJİNİSMUS OLMALI
* Bende vajinismus var ve tüp bebek yöntemiyle hamile kalmayı düşünüyorum. Sizce normal doğum yapabilir miyim? Sezaryen mi olmalıyım? G.B./İstanbul

Vajinismus kadının cinsel birleşme sırasında istem dışı olarak kendini kasması ve ilişkiye izin vermemesidir. Cinsellik hakkında olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olma, kendi bedeni ile barışık olmama ve ilk ilişkinin çok acılı olacağı korkusu; vajinismusun sık rastlanılan nedenleridir.

SONRA BEBEK SAHİBİ OLUN
Bu sorunun tedavisi mümkündür ve vajinismusun üstesinden gelmeden hamile kalmanızı önermiyorum. Çünkü cinsellik hem kadının hem de erkeğin en temel ihtiyaçlarından biridir. Önceliğimiz sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam olmalıdır. Bu nedenle size tavsiyem; sorununuzu çözdükten sonra, bebek sahibi olmayı düşünmenizdir.

HER VAJİNANIN ŞEKLİ FARKLIDIR
* Yakında evleneceğim ama vajinamın görüntüsü çirkin. Evleneceğim kişi vajinamı beğenmezse, ne yapabilirim? B.M./Çankırı

Hiçbir kadının vajinası birbirine benzemez, vajinanın içyapıları da farklı boyutlarda ve görüntülerde olabilir. Ancak bu bir anormallik anlamına gelmez. Vajinanın iç dudakları kısa ya da sarkık olabilir, klitoris daha küçük ya da büyük olabilir. Önemli olan cinsel ilişkiye engel olacak bir anormalliğin olmamasıdır.

ERKEKLER ÖNEMSEMEZ
Öncelikle vajinanızı sevmeyi ve onu gözünüz, kulağınız ya da eliniz gibi normal bir organ olarak kabul etmeyi öğrenmeniz gereklidir. Erkekler vajinanın görüntüsüne önem vermez. Bu yüzden endişelenmeyin.