Tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam ediyor. Şekerin fiyatı son 30 yılın, kahvenin fiyatı ise son 13.5 yılın zirvesine çıktı. Fiyatların artmasında kötü hava koşulları ve ihracatçıların korumacı politikaları etkili oluyor.

Tarımsal hammadde fiyatlarındaki yükseliş bir türlü dizginlenemiyor.

Ham şekerin fiyatı vadeli piyasalarda son 30 yılın zirvesine çıktı. Şeker fiyatlarının yükselmesindeki ana etken arz kıtlığı.

En büyük şeker ihracatçılarından Brezilya ve Avustralya'nın rekoltesi bu yıl beklenenin altında kaldı. Hindistan, arz kıtlığı nedeniyle ihracatına sınırlama getirdi.

Avrupa Birliği iç talebi karşılayabilmek için yeni ihracat lisansları vermeyeceğini açıkladı. Birlik, bu kararı, Portekiz'deki stoklarının bir ara tamamen bitmesi üzerine aldı.

Vadeli işlemlerde kahvenin de fiyatı son 13.5 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Uzmanlar, dünyanın en kaliteli kahvelerini üreten Kolombiya'da rekoltenin ağır yağışlar nedeniyle geçen yıla oranla çok daha düşük olacağını belirtiyor.

Gıda fiyatlarındaki yükseliş şeker ve kahveyle sınırlı kalmadı. Mısır, buğday, arpa ve soya fasülyesi ise son iki yılın zirvelerine yakın düzeyde işlem görüyor.

CNBC-e