Didim"deki "Hemşireler Haftası" etkinlikleri kapsamında Didim Devlet Hastanesi"nde “Şeker ( diyabet) Hastalığı” konulu bir eğitim semineri düzenledi.
Didim Belediye Kültür Parkta yapılan eğitim seminerde konuşan Dr. Ersoy Devecioğlu, şeker hastalığının nasıl oluştuğuna ilişkin olarak slayt gösterimi yardımıyla katılımcıları bilgilendirdi. Devecioğlu, pankreasın vücuttaki işlevi hakkında da bilgiler verirken İnsülin ve glikozun vücuttaki etkileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Didim Devlet Hastanesi hemşiresi Müberra Yıldırım da, “Diyabet; yeterli ya da hiç bir şekilde insülin salgılanmamasından kaynaklanır. İnsülin kandaki şeker oranının düşmesini sağlar. Bu anlamda şeker hastalığının başlıca belirtileri ağzın kuruması, çok su içme, sık idrara çıkma, ciltte kuruma, bulanık görme ve cinsel sorunların şeker hastalığın başlıca belirtileridir. Şeker hastalığındaki başlıca risk grupları ise şişmanlar, ailede şeker hastası olanlar, stres ve tansiyonu yüksek olanlar ve kalp hastaları başlıca risk gruplarını oluşturmaktadır” dedi.
Hastalığın seyri konusunda da bilgiler veren Yıldırım, “Açlık kan şekeri 126mg/dl az ve tokluk şekeri 140 mg/dl fazla olanlar şeker hastalığını taşıyan grup içerisinde yer almaktadır. Tedbirler kapsamında ise şeker hastası olan kişiler egzersiz, diyet ve insülin kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca şeker hastalığında riskli grup içerisinde yer alan kişilerin her yıl en az 1 kez, risksiz grupta olanların 3 yılda 1 kez, diyabetlilerin ise haftada 1 kez ya da ayda 1 kez kontrollere gitmesi gerekir” diye konuştu.