Aydın Göz Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Günderen Çetinşahin, şeker hastalarında görme kaybı gelişme ihtimalinin normal insanlara oranla 25 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle 20-65 yaş arasındaki görme kaybının en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Son zamanlarda şeker hastalarının artmasıyla ilgili olarak açıklama yapan Aydın Göz Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Günderen Çetinşahin, "Diyabet (şeker hastalığı), vücutta glikoz (şeker) metabolizmasının bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur.

Başta göz, böbrekler, kalp ve damar sistemi olmak üzere zamanla birçok organda hasar meydana getirmektedir. İnsüline bağımlı tip 1 ve insüline bağımlı olmayan tip 2 olmak üzere iki çeşit diyabet türü vardır. Her iki tip diyabette de hasar, kan glikoz seviyelerinin kontrolüne ve diyabetin süresine bağlıdır.

Diyabet; gözde katarakt, glokom göz tansiyonu, en önemlisi diyabetik retina hastalığına ve erken teşhis ve tedavisi yapılmadığı takdirde körlüğe kadar gidebilen sonuçlara neden olabilmektedir" dedi.

Şeker hastalarında görme kaybı gelişme ihtimalinin normal insanlara oranla 25 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Çetinşahin, "Özellikle 20-65 yaş arasındaki görme kaybının en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.

Diyabetik retina hastalığında şikayetler görme merkezinin (sarı nokta) hasara uğraması ile başlar. Bununla beraber bazen çok ilerlemiş diyabetik göz hastalığı yıllarca belirti vermeyebilir. Hamilelik, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve ağır enfeksiyonların diyabetik retina hastalığını arttırdığı kabul edilmektedir.

Diyabetik retina hastalığının meydana getirebileceği rahatsızlıklardan en iyi korunma yolu düzenli göz muayenelerinden geçmektedir. Diyabetik retina hastalığı göz doktoru tarafından basit yöntemlerle tespit edilebilir. Her diyabetlinin en az yılda 1 kez göz muayenesinden geçmesi önerilir.

Diyabetik retina hastalığı bulguları tespit edilen hastalar mutlaka diyabetik retinopatinin teşhis, tedavi ve izlemlerinin yapıldığı retina kliniklerine düzenli kontrollerini yaptırmalıdırlar" ifadelerini kullandı.
"Diyabetik retina hastalığının başlangıç dönemi safhasında görmeyi etkileyen ödem yoksa, tedavi yapılmaz.

Hasta 6 aylık aralarla muayene edilir. Görmeyi etkileyen görme merkezi ödemi gelişmişse veya proliferasyon safhasında sızdıran damarlar, beslenmeyen sahalar ve yeni damar oluşumları varlığında, retina dokusuna bu iş için geliştirilmiş lazerler uygulanarak hasta 3 ay aralarla kontrollere çağrılır.

Göz içinde kanamalar, fibrotik zarların yarattığı çekintiler ve dekolman gibi ileri diyabetik göz hastalığı safhasında, vitrektomi denilen çok hassas ileri göz ameliyatlarının yapılması gerekebilir" diyen Çetinşahin, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu tür ameliyatlar, ülkemizde kısıtlı sayıdaki belirli merkezlerde uygulanmaktadır.

Bu ayrıcalıklı merkezlerden biri olan Özel Aydın Göz Hastanesi, Retina Kliniğinde 2010 yılından bu yana 110 hastamıza, diyabetik retina hastalığına yönelik ameliyatlar güncel teknojik ekipman ve tecrübeli ekip tarafından başarılı şekilde uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir.

Hastanemiz, Aydın ve çevre illerle birlikte, ülkemizin diğer bölgelerinden gelen hastalara da göz sağlığı hizmetlerini güvenilir ve kaliteli şekilde vermektedir"