19 yıldır dünyanın en önemli ve saygın caz müzisyenlerini ülkemizde ağırlarken, yetenekli ve genç isimleri keşfederek caz dünyasının beğenisine sunan Akbank Caz Festivali, bu yıl da renkli bir programla dinleyicilerin karşısına çıkıyor. Terje Rypdal & Ketil Bjørnstad, Cecil Taylor, Joe Lovano Us Five, Marilyn Mazur, Richard Bona, Vassilis Tsabropoulos, Aki Takase, Jose James ve Fahir Atakoğlu festivalde sahne alacak önemli isimler arasında.
Akbank Sanat Merkezi, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Babylon ve Ghetto dışında Akbank Caz Festivali bu yıl; The Seed, Roxy ve Asitane gibi yeni mekanlarda da caz severlerle bir araya gelecek. Festivalde ayrıca Kampüste Caz sloganıyla üniversite konserleri de yer alacak.

USTALARDAN MÜZİK ZİYAFETİ

Akbank 19. Caz Festivali “Ustalardan Caz” bölümünde bu yıl Terje Rypdal & Ketil Bjørnstad, Cecil Taylor, Joe Lovano Us Five, Marilyn Mazur ve Trio 3'ü ağırlıyor. Akbank 19. Caz Festivali, Afrika, Yunanistan, Japonya ve İran'dan müzisyenleri bir araya getirdiği “Dünyadan caz” bölümünde yine önemli isimlere ulaşmayı başarıyor. Günümüzün en önemli piyanistlerden biri olarak anılan Vassilis Tsabropoulos, 15 Ekim Perşembe günü vereceği konserle festivalin açılışını yapıyor. Eleştirmenler tarafından avangart cazın yaratıcılarından biri olarak selamlanan yetenekli piyanist Cecil Taylor ise 22 Ekim Perşembe günü Cemal Reşit Rey'de hayranlarıyla buluşacak. dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Marilyn Mazur olacak. Mazur, ziller, çıngıraklar, ağaç vurmalılar ve davullar arasında kaybolan sıra dışı performansıyla 24 Ekim Cumartesi CRR'de müzikal serüvenlerinden bir seçki sunacak.

COHRAN VE YEDİ OĞLU

Akbank 19.Caz Festivali, nu-jazz'ın önemli isimlerine de ev sahipliği yapıyor. Efsanevi Sun Ra Arkestra'da bir dönem trompet çalan Phil Cohran ve yedi oğlundan oluşan topluluk Hypnotic Brass Ensemble'ın caz, funk, soul ve hip hop tarzlarını bir araya getirdikleri müzikleri 16 Ekim Cuma günü Babylon'da olacak. Akbank 19. Caz Festivali kapsamında geçen senelerde olduğu gibi sadece konserler değil, atöyle ve paneller de var. Bu sene Hülya Tunçağ, çocuklara müzik konusunda rehberlik yapacak, Sevin Okyay “Beyazperde'de Caz” diyecek, Merih Akoğul “Cazın Fotoğrafı”nı çekecek, Feridun Ertaskan ise “Kuşaklararası Caz”ı konuşacak.


Bona da festivalde

Kamerun kökenli basçı Richard Bona, 24 Ekim Cumartesi günü Cemal Reşit Rey'de gerçekleşecek konseriyle festivale ayrı bir renk katacak. Bona, aralarında Manu Dibango, Salif Keita, Jacques Higelin ve Didier Lockwood gibi önemli isimlerin de olduğu müzisyenlerle sahne çalışmaları yaptı. Beş stüdyo albümü "Tiki"de John Legend ile "Please Don't Stop" şarkısını seslendiren Bona, müzik listelerinde uzun süre üst sıralarda yer almıştı./yeni şafak