Oğullarının ve komutanların kahramanca mücadele vermesine rağmen takviye gelmediğini belirten aileler, olayda ihmali olanların ortaya çıkarılması için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini söylüyor. Şehitlerden Egemen Yıldız'ın annesi Fikriye Yıldız, teröristlerin önceden tespit edilmesine rağmen çocuklarının ölüme terk edildiğini ve bunun kabul edilemez bir ihanet olduğunu ifade ediyor.

Şehit aileleri, görevde ihmal gibi suçlamalarla hakkında dava açılan subayları terfi ettirme çabalarına da tepki gösteriyor. Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Karakolu'na Ekim 2008'de bölücü örgüt PKK tarafından saldırı düzenlenmiş ve 17 Mehmetçik şehit olmuş, 21 asker de yaralanmıştı. Aktütün saldırısı ile ilgili www.terorihaneti.com isimli sitede geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni görüntülerde, PKK'lıların karakola yaptığı saldırıda askerlerin ve komutanların verdiği mücadele konuşmalara yansıyor. Görüntülerden sızma girişiminin sabaha kadar sürdüğü, buna rağmen üst komutanlıktan herhangi bir takviye gelmediği anlaşılıyor.

Aktütün şehitlerinden Uzman Jandarma Kıdemli Çavuş Egemen Yıldız'ın annesi Fikriye Yıldız, internete düşen askerlerin saldırı ile ilgili konuşmalarını dinleyince bir kez daha yıkıldı. İzlediği görüntülerde şehit düşen oğlunun sesini duymadığını söyleyen anne Fikriye Yıldız, oğlunun iki gün önce saldırının olacağını hissederek, telefon edip helâllik istediğini söyledi. Oğlunun şehadetinden sonra eşi Mahmut Yıldız'ın kısmi felç geçirerek yatağa mahkûm olduğunu belirten şehit annesi, teröristlerin önceden tespit edilmesine rağmen Aktütün'de çocuklarının ölüme terk edildiğini ve bunun kabul edilemez bir ihanet olduğunu anlatıyor. 17 şehit ailesinden, ihaneti ortaya çıkarmak için yargıya başvuran ilk isimlerden olan Yıldız, davayı AİHM'ye kadar götürmeye kararlı. Acılı anne, "Kimse para için dava açtığımı zannetmesin. Kazanacağım parayla da oğlumun adını yaşatmak için hayır yapacağım." diyor. Aktütün'de çocuklarının göz göre göre saldırıya uğradığına dikkat çeken Fikriye Yıldız, ihmali olanların ortaya çıkarılması için çaba sarf ettiğini anlatıyor. Kimseden korkmadığını ve sonuna kadar evladının hakkını arayacağını belirten Fikriye Hanım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden değil, sorumlulardan hesap sorulmasını istiyorum. Oğlum saldırının olacağını hissediyorsa, üstlerinin tedbir alması gerekirdi. Tedbir alınmamışsa ve ihmal de varsa, sorumlu kim olursa olsun cezasını çekmeli." şeklinde konuşuyor.

Komutanlar terfi ettirilmesin

Şehit Jandarma Piyade Onbaşı Halil İbrahim Arılık'ın babası Turan Arılık da, baskından bir gece önceki sızma girişiminin termal kameralar tarafından tespit edilmesine rağmen yardım göndermeyen, görevli subaylarından şikâyetçi olduğunu söyledi. Arılık, "Bu olanları görünce daha çok yıkıldım." dedi. Baskın esnasında görevli subayları suçlayan Arılık, "Bunlar resmen askeri orada ölüme terk etmiş. Şikâyetçiyim." şeklinde konuştu. Görevde ihmal gibi suçlamalarla hakkında dava açılan subayları terfi ettirme çabalarına da tepki gösteren Arılık, "Onlar terfi derdinde, biz evlat derdindeyiz. Onların terfisi mi önemli, bizim evladımız mı? Ne söyleyeyim, nasıl söyleyeyim bilmiyorum." dedi. Hükümete de çağrıda bulunan şehit babası, "Ne olursa olsun, bunlar terfi ettirilmesin istiyorum. Bizim evladımızın geri gelecek hali yok ama bunlar da keyifle terfi beklemesin." ifadelerini kullandı.

zaman