Yıldıztepe'deki anma törenlerine devlet ve askeri erkan, çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu anıt şeref defterine, “Türk milleti, Atatürk ilke ve inkılaplarına tehdit oluştarabilecek ve ulusumuzun çağdaş uygarlık yolunda yürümesine engel olabilecek gerici ve yobaz girişimlere karşı Şehit Mustafa Kubilay ruhuyla dikkatli ve uyanıktır” yazdı.


Şehit asteğmen Kubilay'ı anma törenleri sabah 08.15'de Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Cumhuriyet Şehitleri Ulusal koşusuyla başladı.

Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı'nda yapılacak anma töreni öncesinde Menemen Tren Garı'ndan başlayarak, anıtta son bulan Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe, Türkiye Kuvayı Milliye Mücahit Derneği İstanbul Şubesi'nden 25, Türkiye Muharip Gazileri Derneği İzmir Şubesi'nden 50 kişiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar ellerindeki kırmızı karanfil, Türk bayrakları ve göğüslerinde Kubilay resimlerini taşıyarak anıta kadar yürüdü.


Yıldıztepe'deki anma törenelerine Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Vali Vekili Sait Topoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin, Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Cevat Durak, CHP Konak İlçe Başkanı Uğur Yelekli, CHP'li meclis üyeleri, Kubilay ailesinden, torunları Mustafa Kubilay, Kemal Kubilay, Sevgi Çini, gelinin gelini Ayfer Kubilay, torunlarının oğlu Vedat Kubilay, Aktuğ Kubilay, torunun gelini Arzu Kubilay katıldı.


Törene, CHP dışında partileri temsilen yönetici düzeyinde katılım olmaması dikkat çekti.


“MÜCADELEMİZ GERİCİLİĞE DİK DURMA MÜCADELESİ”


Anıttaki tören çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından, İstiklal Marşı okundu.


Törende konuşan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, bugün ve yarın da her Türk evladının seve seve canını vermeye hazır olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yarın da aydınlatmaya devam edecek olan laik Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün evlatlarıyız. Biz Atatürkçülerin mücadelesi her koşulda yüce Atatürk'ün gösterdiği ilke ve devrimlerin ışığında bağımsızlık ve özgürlük konusundaki kararlılığıyla laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek sahip çıkma mücadelesidir. Bizim mücadelemiz gerici yobaz düşünceye karşı dik durma mücadelesidir. Bizim mücadelemiz Atatürk'ün çizdiği aydınlık yolda omuz omuza yürüme mücadelesidir. Bizim mücadelemiz, ulusu ortaçağ karanlıklarına götürtmeme mücadelesidir. Bizim mücadelemiz, tüm şehitlerimizin canlarını verdiği o nurlu yolda yürüme mücadelesidir. Bizim mücadelemiz, son siperimiz olan Kemalist düşünceye karşı dil uzatanlara Kemalist düşüncenin dünya varoldukça asla ve asla yokolmayacağını anlatma mücadelesidir. Biz Atatürk'ün çocukları olarak bu tepeden diyoruz ki: Ey çağdışı kalmış zihniyet, ey ABD, Avrupa, Irak, PKK mesajı iyi okuyun! Aklınızı başınıza alınız! Şimdi yine bu tepeden diyoruz ki; Atatürkçü düşünceye uzanan diller dün nasıl koparıldıysa, bugün de koparılacak, yarın da aynı şekilde koparılacaktır. Mehmetçik'e kalkan eller dün nasıl kırıldıysa, bugün de kırılacak, yarın da kırılacaktır.”


Atatürk ilke ve devrimlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını vurgulamak için Yıldıztepe'de oldukların ifade eden Şahin, “78 yıl önce gerici yobaz zihniyetin ilçemizde gerçekleştirdiği bu oyundan Menemenliler olarak hep rahatsızlık duyduk. Aynı zihniyetin laik Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak için bize aydınlığı, çağdaşlığı gösteren aydın yazarlarımızı tek tek nasıl katlettiğini de çok iyi biliyoruz. Öldürülen Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı'nın cinayetlerinin faillerinin niçin bulunamadığını bilmediğimizi ve tüm olanları unuttuğumuzu hiç kimse düşünmesin. Türk ulusunun çimentosunun din değil, laiklik olduğunu hiç bir zaman unutmadık, unutmayacağız” dedi.


“BAŞLARINI VERDİLER AMA EĞİLMEDİLER”


Askeri erkan adına konuşma yapan Topçu Binbaşı Yüksel Tosun da şehit Asteğmen Kubilay ve beraberinde şehit düşenlerin Cumhuriyet düşmanlarına başlarını verdiğini, ancak eğilmediklerin vurguladı.


78 yıl önce yaşanan bu olayın tarihin ibret sayfalarındaki bir vahşi olay olarak yerini aldığını belirten Binbaşı Tosun, Türk milletinin Ulu Önder Atatürk ile kulluktan kurtulduğunu söyledi. Atatürk ilke ve devrimelerin anlatan Binbaşı Tosun, Kubilay olayın cumhuriyeti karşı planlı ve gerici bir ayaklanma olduğunu söyledi. Binbaşı Tosun, şöyle dedi:
“Dinin siyasete alet edildiğinde neler olabileceğini gösteren ibret verici ders alınması gereken bir olaydır. Anma töreninde amaç bu irtica olayını hafızalarda canlı tutmak, genç nesillerin Cumhuriyet'e, Atatürk ilke ve devrimlerien sahip çıkmalarını sağlamaktır. Unutulmamalı ki bu günlere kolay gelinmedi. Uzun süren, sıkıntılı yılların ardından bugün ulaştığımız sonuç yüzyıllardan beri çektiğimiz ulusal felaketlerin ve kutsal vatanın her köşesini sulayan kanların bedeldir. Şimdi tüm bunları görmezden gelip dini bireysellikten çıkararak siyasileştirmek, laiklik kavramının içini boşaltmak, ülkemizi çağın gereklerinden uzaklaştırarak, karanlığa mahkum etmek anlamına gelmektedir. Ki bu çabalar Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa ile teminat altına alınan ve temel ilkelere dayanan niteliklerini bozmaktan başak amaç gütmemektedir. Unutulmamalı ki geçmişten ders alınırsa, geleceğe ışık tutar, millete yol gösterir. Ancak gereken dersi çıkartamayanlar için tarih bir tekerrürden ibarettir. Halkın tamamına yakını Müslüman olan Türkiye Cumhuriyeti demokrasi içinde kalkındıkça toplumun refah düzeyi yükseldikçe dini siyasete alet edenlerin din bezirganlığı yaparak saltanatlarını sürdürenler, şeriat özlemi taşınlar yok olacaktır.”


Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı da Kubilay olayında her ne kadar din adına hareket edildiği söylense de bunun dinle bir alakası olamayacağını söyledi. Kaymakam Subaşı, “Bu cinayeti gerçekleştirenler milletimizin vicdanlarında hapsolmuşlardır. Cumhuriyet kendisine düşmanca davranmayan herkesi kucaklamaktadır. Kubilay Türk milletinin kalbinde yaşamaya devam edecektir. Kubilay ile birlikte bekçi Hasan ve Şevki tüm şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz” dedi.


ŞEREF DEFTERİNDEKİ YAZI


Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un mesajı da okundu. Maltepe Askeri Lisesi öğrencisi Kaan Esendağ, Atatürk'ün Gençliğe hitabesini okudu. Törene katılanalara gençliğin Atatürk'e cevabını önce okuyup sonra tekrarlattı.


Kubilay İlköğretim Okulu sekinci sınıf öğrenisi Büşra Güler ise Kubilay destanı adlı şiir okudu. Konuşmaların ardından Cumhuriyet Şehitleri Ulusal koşusunda dereceye girenleren madalyaları verildi.


Daha sonra Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu anıt şeref defterini imzaladı. Orgeneral Kıvrıkoğlu deftere, “Türk milleti Atatürk ilke ve inkılaplarına tehdit oluştarabilecek ve ulusumuzun çağdaş uygarlık yolunda yürümesine engel olabilecek gerici ve yobaz girişimlere karşı Şehit Mustafa Kubilay ruhuyla dikkatli ve uyanıktır” diye yazdı. Katılımcıları şehitliğe kırmızı karanfiller bırakmasının ardından tören sona erdi.