SABAH'ın bir süre önce kamuoyuna duyurduğu, silah altında iken şehit olan asker, subay ve astsubayların, erkek çocuklarıyla öz kardeşlerinin askerlikten muaf tutulmalarına olanak tanıyan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda "jet hızıyla" kabul edildi. Kanun özetle şu yenilikleri içeriyor:

* Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların, baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındaysa terhis edilecek.

* Baba veya annesinin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda; öncelikle silah altında olan kardeşi varsa, istekli olması halinde terhis edilecek. Silah altında kardeşi yoksa veya silah altında olan kardeşi terhis olmak istemezse askerlik hizmeti sırası gelen ilk kardeş, istekli olmadıkça askerliğe alınmayacak.

* Askerlik yaparken Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendinden olan erkek çocukları ve aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça askerliğe alınmayacak, askerlik yapanlar ise istekleri halinde terhis edilecek. Yasayla, astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süresi, 3 yıldan 6 yıla çıkartıldı. Astsubaylıktan subaylığa müracaat yılı ise 7 ile 9. hizmet yıllarından 5 ile 7. hizmet yıllarına alınıyor.


SABAH