SON valiler kararnamesiyle merkeze alınan ve yerine Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar"ın getirildiği Eskişehir"in eski valisi Kadir Çalışıcı, görevinden ayrılmadan bir hafta önce yayınladığı genelge ile kent merkezindeki Reşadiye Camii"nde şehit cenazelerinin yapılmasını yasakladı. Vali Çalışıcı, yasaklamaya gerekçe olarak törenlerin gösterilere dönüşmesini ve tramvay yolunun kapanmasını gösterdi. Son şehit cenazesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da protestolara uğramıştı.
Eskişehir"de uzun yıllardır şehit cenaze törenlerinin yapıldığı Valilik ve eski adliye binasının yanındaki Reşadiye Camii"ndeki şehit törenleri merkeze alınan Vali Kadir Çalışıcı tarafından yasaklandı. Alınan bilgilere göre Kadir Çalışıcı, görevini bırakmadan bir hafta önce bir genelge yayınlayarak Reşadiye Camii"ndeki şehit törenlerinin yapılmasını yasakladı. Çalışıcı çeşitli resmi kurumlara gönderdiği genelgesinde şunları kaydetti:
“Reşadiye Camii bahçesinde düzenlenen cenaze töreninde, özellikle şehit cenazelerinde, ilin çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlar yürüyüşler yaparak protestolar düzenliyor. Reşadiye Camii çevresinde bulunan tramvay yolları üzerinde yapılan protesto amaçlı yürüyüşler, tramvay seferlerinin aksamasına sebep olmaktadır. Şehirdeki sinyalizasyon sistemi engellenmektedir. Törenlerin yapıldığı caminin hemen yanında birçok kamu kurumu bulunuyor. Ayrıca, bu alan ilin alışveriş merkezi konumundadır. Dünyadaki ekonomik krizin ülkemizdeki yansımalarıyla birlikte kalabalık topluluklara katılım artmaktadır. Kalabalık toplulukların katılımı ile ilimizde yapılacak bu tür cenaze törenleri geçmişte olduğu gibi gelecekte de provakatif bir takım eylemlere dönüşebileceğinden asker, polis ve diğer kamu görevlilerine ait şehit cenaze törenlerinin tramvay yolu güzergahları, ilin finans ve alışveriş merkezleri ile kamu binalarının bulunduğu alanlara uzak, şehir içi trafiği ile kamu düzeni ve kamu genel güvenliğini etkilemeyecek bir alanda bulunan Muttalip Yolu ile Çevre yolunun kesiştiği yerdeki İlahiyat Camii"nde yapılması, Reşadiye Camii"ndeki bu tür törenlerin yapılmaması konusundaki ilgili sayılı olurun doğrultusunda hareket edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda gereğini titizlikle rica ederim.”

GÜL VE UNAKITAN YASAKLANAN CAMİDE YUHALANMIŞTI
Reşadiye Camii"nde son olarak Hakkari"nin Şemdinli İlçesi"ndeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu"na PKK"lı teröristler tarafından yapılan saldırıda şehit olan 21 yaşındaki Jandarma astsubay çavuş Hasan Önal için 5 Ekim 2008 tarihinde cenaze töreni düzenlenmişti. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir grup tarafından yuhalanmıştı. Törenin ardından Vali Konağı"nda bir süre dinlenen Cumhurbaşkanı Gül makam aracıyla giderken 27 yaşındaki fabrika işçisi Osman Tosun tarafından protesto edilmişti. Gül"e doğru “Şehitlerden utanın” diye bağıran Osman Tosun, polisler tarafından gözaltına alınmış, ifadesi alındıktan sonra nöbetçi cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakılmıştı.


MİLLİYET