Mardin'de iki koruması ile birlikte öldürülen dönemin Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden'in faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı açıldı.

Albay Rıdvan Özden 14 Ağustos 1995'te Mardin'in Savur İlçesi Ormancık Köyü kırsalında açılan ateş sonucu iki korumasıyla birlikte şehit olmuştu. Eşinin ölümünü şüpheli bulan Tomris Özden araştırılmasını istemişti.

Diyarbakır Cumhuriyet savcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında, Albay Özden'in kesin ölüm sebebinin tespit edilmesi için mezarın açılması kararlaştırıldı. Sabah saatlerinde mezarın bulunduğu Edirnekapı şehitliğine gelen yetkili savcı Hikmet Usta gerekli incelemeleri yaptıktan sonra mezarın açılması talimatını verdi. Görevliler kazma ve küreklerle mezarı açtı.

TOMRİS ÖZDEN: EŞİMİN MEZARI AÇILMIŞ
Sabah saatlerinde Edirnekapı şehitliğine gelen Özden'in eşi Tomris Özden, eşinin mezarına çiçek bırakıp dua etti. Daha sonra mezarı inceleyen Özden, basın mensuplarına dönerek, "Arkadaşlar! bu mezar açılmış." dedi.

Mezarın üzerindeki mermer taşlarının arasının açıldığını belirten Özden, "Ben buraya sürekli geliyorum. Bu taşlar aralıklı." şeklinde konuştu. Taşları eliyle kaldıran Özden, kafasını karıştığını ifade etti. Diğer mezarları da inceleyen Tomris Özden, eşinin mezar taşlarının sabit olmadığını belirtti.

Tomris Özden'in avukatı Bülent Demir de, mezarın üzerindeki mermer taşların arasının açılmış olması nedeniyle mezarın açılmış olabileceği şüphesinin oluştuğunu söyledi.

Albay Rıdvan Özden'in, 14 Ağustos 1995'te Mardin'in Savur İlçesi Ormancık Köyü kırsalında açılan ateş sonucu iki korumasıyla birlikte şehit olduğu açıklanmıştı. Özden'in ölümü, o tarihteki kayıtlara 'PKK ile girilen çatışmada şehit düştü' şeklinde geçmişti. Faili meçhul cinayetler kapsamında Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'nca yürütülen soruşturma dosyası, geçtiğimiz ocak ayında İstanbul Özel Yetkili Savcılığı'na yollanmıştı.
Eşinin ölümünü şüpheli bulan Tomris Özden araştırılmasını istemişti.

İskelet parçaları Adli Tıp Kurumu'na götürüldü
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında, yazılan talimat uyarınca, otopsi yapılması amacıyla mezarı açılan eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden'in iskeletinin parçaları, delil torbalarına konularak Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta nezaretinde, otopsi yapılması için Albay Rıdvan Özden'in Edirnekapı Şehitliğindeki mezarının açılması işlemi tamamlandı.

Olay Yeri İnceleme ekipleri ile Adli Tıp Kurumu uzmanlarının, Özden'in iskeletinin parçalarını delil torbalarına koymasının ardından, detektörle mezarda herhangi bir metal parça kalıp kalmadığı kontrol edildi.

Yaklaşık 1.5 saat süren işlemin ardından, savcı Usta konuya ilişkin tutanak tuttu. Daha sonra Özden'in iskelet parçalarının bulunduğu delil torbaları, Adli Tıp Kurumu'na ait cenaze nakil aracıyla kuruma götürüldü.

Bütün işlem boyunca eşinin mezarının başında bulunan Tomris Özden'in iskelete ulaşıldığında göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. Özden, işlemin tamamlanmasının ardından Edirnekapı Şehitliği'nden ayrıldı.

Basın mensuplarına açıklama yapan Tomris Özden'in avukatı Bülent Demir, şunları söyledi:

''Rıdvan Özden'in alnından vurularak şehit edildiği söyleniyordu. Bu işlem sırasında ben ve benimle birlikte 15 kişi açıkça gördü ki, Özden'in kafatasında, alın bölgesinde herhangi bir iz yoktu. Kafatasının arka bölümünde avuçiçi büyüklüğünde, yaklaşık 5-6 santimetre büyüklüğünde kırık vardı. Bu da bizim iddiamız olan başının arkasından vurularak öldürüldüğünü destekleyen bir durum. Tabii ki asıl incelemeyi uzmanlar yapacaklar. Adli Tıp Kurumu'ndan ve Olay Yeri İncelemeden gelen ekipler savcı nezaretinde çok detaylı ve titiz bir çalışma yürüterek, Rıdvan Özden'in bütün kemiklerini mezardan topladılar. Mezarın önceden açılması konusunda net bir şey söylemek mümkün değil ancak Özden'in bedeninden geriye kalan iskelet tamdı ve bütün kemikler toplandı.''