TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, elektrik faturalarında yer alan TRT katkı payına ilişkin konunun sürekli gündeme getirilmesinin, hem kendisini hem de kurum çalışanlarını yaraladığını söyledi. AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise “Bizimde elektrik harcamalarımızdan para giden bir kurumun spikeri ‘ne yazık ki şehit oldu’ diyemez” dedi. Bunun üzerine söz alan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ‘Ne yazık ki şehit oldu cümlesini ben de kullanıyorum. İnsanlar ölsün mü yani” diyerek cevap verdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu başkanlığında toplandı.


“REKLAM GELİRLERİ GİDEREK ARTIYOR”
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, komisyona yaptığı sunumda, kurumun reklam gelirlerinin giderek arttığını ifade etti. “Kanallarda, programlarda, kadın sayısının çok fazla olmasının, kadın yararına bir uygulama yapılıyor gibi algılanmamasını gerektiriyor” ifadesini kullanan Şahin, önemli olanın toplumsal cinsiyet eşitliği açısından mesajların kurgulanma şekli olduğunu söyledi.

Haberlerde, “kadınların vücutlarının penseyle sıkıldığına” dair konuların işlendiğine dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
“TRT olarak kanunumuz belli tabii ki. Bize verilen bir rol var. Onun içerisinde kalmak yasal bir görev ama bunun dışında eğer TRT, silik, izlenmeyen bir kanal halini alsın isteniyorsa mesajları iletebileceğiniz mecra özel televizyonlar olur. Onlara da ne kadar söz geçirebilirseniz o kadar mesajlarınızı iletebilirsiniz. Onun için biz, TRT'nin tüm kanalları daha iyi mecralarda yayın yapsın istedik ve bu mücadeleye giriştik. TRT Çocuk kanalının kamu yayıncılığı ilkelerinden sapabileceğini kim söyleyebilir?” Komisyon Başkanı Uslu'nun, “Bırakın diğer kanalları TRT Çocuk'ta bile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapıldığına dair çalışmalar bulunuyor” ifadesi üzerine Şahin, “Ben bunu şiddetle reddediyorum” dedi.

“TRT'Yİ İZLEMİYORUM”
Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın söz alarak, “TRT'yi izlemediğim için yorum yapmayacağım yayınlarınız hakkında” dedi.
TRT'nin, kamu kaynakları tarafından desteklenen bir kurum olduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu:
"BU TANIMI TRT KULLANAMAZ"
“Bizim de elektrik harcamalarımızdan para giden kanaldaki bir spikeriniz şu cümleleri söyleyemez; ne inançlarımıza ne sosyal yaşamımıza uygun, şehit olmuş bir kişi için 'ne yazık ki şehit olmuş' diyemez. Şehitlik bir mertebedir herkes bu mertebeye ulaşmak için hayatını sürdürür. İkincisi, Van'daki çadırda, bir çocuğun yanarak ölmesinin ardından, 'bu sefer ucuz atlatıldı' tanımını TRT kullanamaz.”
Aydın'ın konuşmasının ardından tekrar söz alan İbrahim Şahin, “ne yazık ki şehit oldu” ifadesini kendisinin de kullandığını söyledi. Şahin, “İnsanlar ölsün mü yani? Biz insanların ölmemesini vurgulamak istiyoruz. Yoksa şehitlik ulu bir mertebedir” diye konuştu.
"TRT ÇALIŞANLARINI YARALIYOR"
Ak Parti'li Aydın da bu sözlere, “Ben şehit olmak istiyorum” şeklinde yanıt verdi. Şahin, bu sözler üzerine, “O zaman bu terör kavgaları devam etsin, şehit sayısı artsın. Bunu mu istiyoruz? Diğer söylediğinizle ilgili arkadaşlar hata yaptıysa biz buna dana itina gösteririz. Elektrik faturalarıyla ilgili konunun sürekli gündeme getirilmesi, hem beni hem de TRT çalışanlarını yaralıyor” açıklamasında bulundu.

Toplantıda, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de toplumsal cinsiyet eşitliğinde medyanın rolü konusunda görüş önerilerini dile getirdiler.

PEPE KARAKTERİ
TRT Çocuk'un, aynı alanda yayın yapan kanallar arasında birinci sırada bulunduğunu vurgulayan Şahin, “Biliyorsunuz, bir 'Pepe' karakterini çıkardık. Siz bunun bir erkek ya da kadın olduğu noktasında karakter analizine girerseniz, çok büyük yanılgı olur. Mesela, bir arının kahraman olduğu bir çizgi filmde kadın erkek ayrımını nasıl vurgulayabilirsiniz? Pepe erkek ama kardeşi kız. Pepe'nin ismini Ahmet, Mehmet koyabilirdik ama daha çok nötr isim koyarak, mesafe aldırmaya çalıştık” diye konuştu.

TRT'nin çok sayıda programının, izlenme sıralamasında ilk 100'e girdiğini anlatan Şahin, kurumda kadın-erkek yöneticilerin sayısına atıfta bulunulduğunu anımsattı.

“Bu, bugünün işi değil” diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arkadaşlarımızı göreve getirirken bir kısmına etki edebildik. Bunun büyük bir kısmı zaten biz kuruma geldiğimizde oradaydı. Bunları değiştirme şansımız yok. Üst düzeyde kadın yönetici sayısı sıfır değil. Genel Sekreterimiz bayan. TRT Genel Müdür'den sonraki en üst makamdır. Televizyon Daire Başkanımız bayan, üstelik ben göreve getirdim. Prodüksiyon Kaynakları Koordinatörümüz bayan. Dış Yayınlar Daire Başkanımız bayan. Başka sayayım mı?”