Gıda, Tarım ve Hayvancılık Erdemli İlçe Müdürü Berdan Tun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 6 bin 100 dekar alanda 13 bin 518 ton şeftali üretimi yapıldığını belirterek, geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30'luk bir düşüşle 12 bin ton rekolte beklendiği söyledi.
 
Bölgenin en büyük şeftali üreticisi köylerden Çamlı Köyü Muhtarı İlyas Erdem de sadece kendi köylerinde geçen yıl 5 bin ton gerçekleşen şeftali üretiminin, bu yıl 2 bin 500 tona düştüğünü belirtti.
 
Erdem, buna karşın üreticinin şeftaliyi düşük fiyattan sattığını ifade ederek, ''Ancak, tüketim alanlarına gidildiğinde fiyatların yüksek olduğunu görüyoruz. Tüccara 50 kuruşa verdiğimiz ürün tezgahlarda 1 TL'den tüketiciye sunuluyor. Elbette vatandaş ucuz şeftali yesin ama biz de en azından 80 kuruşa satalım'' dedi.
 
Bu yıl düşük rekolte nedeniyle yüksek fiyat beklentisi içinde olduklarını vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:
 
''Geçen yıl 1 TL'ye sattığımız ürünü bu yıl 50-60 kuruşa ancak satıyoruz. Geçen yıl girdi maliyetleri de yüksekti. Normal şartlar altında bir kilo şeftalinin üreticiye toplam maliyeti yıllık 70 kuruş. Ama şu anda şeftalinin fiyatı maliyetinin altına düştü. Dolayısıyla çiftçi sıkıntılı.''
 
Üretilen şeftalinin çoğunlukla iç piyasaya satıldığına işaret eden Erdem, ''Adana, Mersin, Gaziantep'ten gelen sebze meyve komisyoncuları buralardan aldıkları ürünleri ülkenin her yerine dağıtım yapıyor. Bu bölgede yetiştirilen şeftaliler arasında aroması en güzel şeftaliyi biz üretiyoruz. Ama bunun karşılığını alamıyoruz. Fiyatların bir an önce yükseltilmesini istiyoruz'' diye konuştu.
 
AA