Yerel seçimlerde 8 ile bir büyükşehir belediyesi kazanan MHP'nin için bu sonuç nasıl okunmalı. 'MHP iktidara yelken açtı' şeklindeki yorun ne kadar doğru?

Sandıklar açıldı, sonuçlar kesinleşti, seçilen seçildi... Ancak, “sandıktan kime ne mesaj çıktı?” sorusuna sağlıklı bir cevap bulmak, alınan neticeden daha önemli.

Seçmenin verdiği mesajı okumadan siyaset yapmayı sürdürmek okyanusta pusulasız gemiye kaptanlık etmekten farksız.

Böyle bir durumda hiç bir kaptan “Gemi nasılsa yüzüyor” deyip sıkıntıları görmezden gelemez. Ama Devlet Bahçeli"nin yönetimindeki MHP gemisinde, “Kara göründü” sevinciyle bir bayram havası estirilmekte. MHP"nin M"sinden bile haberi olmayan yorumcular da MHP"nin oylarını artırdığından dem vurup yelkene “sanal başarı” rüzgarları üfürmekle meşgul. Tabi bu rüzgar Bahçeli ve tayfasının arayıp da bulamadığı bir nimet...
Yapılan yorumlara bakacak olsanız, sanırsınız MHP gemisi tek başına iktidara yelken açmış...

Gerçekte durum hiç de böyle değil...
AKP"nin ekonomik kriz ve yolsuzluk haberleri ile yıprandığı bir süreçte genel seçim havasında geçen bir yerel seçim yaşadık. Anavatan, DP gibi partilerin de hiç bir varlık gösteremediği seçimlerde 3 parti yarıştı. MHP, üçüncü olarak girdiği bu seçimi bir önceki seçime göre ufak bir oy artışı ile üçüncü olarak bitirdi. Üçüncü başla, üçüncü bitir, ondan sonra da “başarı” diye bayram et...

Evet, MHP"nin oylarında ufak bir artış olmuştur. Bunun sebeplerine baktığımız zaman AKP"ye oy vermekten vazgeçen, “solcu” CHP"yi de içine sinmediği için tercih etmeyen bir gurup seçmenin oyu kerhen de olsa MHP"ye kaymıştır. Hükümetin TRT ŞEŞ açılımını, benzer açılımların takip edeceği endişesi de bir gurup seçmeni MHP"ye yaklaştırmıştır. Bunun yanı sıra, AKP"ye göre daha “doğru seçilmiş” kişileri aday gösteren MHP, bu “doğru” kişiler sayesinde başka partilere mensup seçmenin oylarını alabilmiştir.

Bunun dışında bazı adaylar hem kendisi çok başarılı olmuş, hem de İl Genel Meclisi"nde partinin oylarını yukarıya taşımıştır. Mesela 2007 genel seçiminde Ankara"da 15.16 olan MHP"nin oy oranı 2009 yerel seçiminde 26.90"a yükselmiş, İl Genel Meclisi oyları da 25.3"e ulaşmıştır.

İl Genel Meclisi oylarına bir başka açıdan bakıldığında da, bir genel seçim olduğu takdirde yukarıda sıralanan gerekçelerle MHP"ye gelen oyların, ortaya çıkacak alternatif bir sağ partiye kayması da kaçınılmazdır.
Tüm bu değerlendirmelerin ardından MHP"nin 32 ilde aldığı oyları mercek altına aldığımızda karşılaştığımız çarpıcı sonuç MHP"nin başarısı (!) hakkındaki acı gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

Yandaki tabloyu incelediğinizde göreceğiniz gibi MHP adaylarının 32 ilde aldığı oylar, aynı ilde alınan İl Genel Meclisi oylarının çok çok üzerinde. Bu da göstermektedir ki seçmen bulunduğu ilde MHP"li adaylara sahip çıkıp desteklemiş, ancak İl Genel Meclis"inde oy vermeyerek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve yönetimine net bir mesaj vermiştir.
Bu mesajı okumak için okur yazar olmaya bile ihtiyaç yoktur.

Seçmenin mesajı gayet açıktır: MHP"nin belediye başkan adayına “evet”, Devlet Bahçeli ve ekibine “hayır” ...
İl Genel Meclisi oylarıyla ortaya çıkan bu çarpıcı tablo, Devlet Bahçeli ve ekibinin MHP seçmeni tarafından kabul görmediğinin en açık delilidir.

Sandıktan çıkan bu mesajı görmek zorunda olan Bahçeli ve ekibi bunun gereğini de en kısa sürede yerine getirmek zorundadır. Çünkü Türkiye"nin ve Türk milliyetçilerinin artık beklemeye tahammülü yoktur.

Yeni Çağ