Meme kanserinde erken teşhis konusunda daha çok insanı bilinçlendirmek isteyen MEMEDER (Meme Sağlığı Derneği) semt pazarlarında kurduğu stantlarla kadınlara el uzatıyor.

Meme kanserine yakalanan ancak teslim olup kurbanı oynamayı tercih etmeden, dimdik ayakta mücadele eden kadınlar, onları tedavi eden doktorlar, halk sağlığı uzmanları, her zaman yanlarında olan yakınları MEMEDER'de buluştu. 'Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' kapsamında İstanbul'da Bakırköy, Yeni Levent, Fatih, Yeşilköy ve Beşiktaş semtlerinde kurulan pazarlarda çalışmalar yapan dernek, bilgilendirici broşürler, meme kanserinin sembolü haline gelen pembe kurdeleler dağıtıyor. Ayrıca pazarlarda satılan meyve ve sebzelerin üzerine yapıştırdıkları 'seçmece yok, kontrol var' etiketleriyle de esprili bir mesaj veriyorlar.

Taramalar hayat kurtarıyor
Meme kanseri artık teşhis edildiğinde tıbbın tedavi konusunda iddialı olduğu bir hastalık. İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, erken teşhis için de 40 yaşın üzerindeki kadınların mutlaka yılda bir mamografi taraması yaptırması gerektiğine dikkat çekti. MEMEDER'in kurucularından Prof. Dr. Özmen, 'Tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde erken tanı konulması durumunda artık meme kanseri neredeyse tümüyle tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşmek üzere' diye konuştu.

ÖDÜL ALAN ÇALIŞMA
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nilüfer Özaydın, projede 40-69 yaş grubundaki 4 bin 259 kadın arasından rasgele yöntemle seçilen 1200 kişiden 908'i ile görüşüldüğünü söyledi. Kadınların hepsiyle araştırma başlamadan önce bir anket yaptıklarını ifade eden Dr. Özaydın, bu çalışmanın ABD'de ödül aldığını da ifade etti. Dr. Özaydın, anket çalışmasından çıkan sonuçları şöyle anlattı:

Bahçeşehir'de yaşayan ve görüşme yapılan kadınların yüzde 2.5'i daha önce kanser tanısı almış. Bunların yüzde 1.2'sinde meme kanseri görülmüş.
- % 99'u 'meme kanseri ile ilgili daha önce herhangi bir şey duydunuz mu' sorusuna 'evet' dedi.
- %75'i Türkiye'de kadınlar arasında en sık görülen kanser olduğunu bildi.
- % 96'sı mamografi ile ilgili herhangi bir şey duyduğunu söyledi.
- % 63'ü en çok kendi kendine meme muayenesi ile erken tanı konulabildiğini ifade etti.
- %52'si mamografik muayene ile erken tanı konulabileceğini belirtti.
- %50'si meme kanserinin erken tanısının mamografik tarama ile konulduğunu bilmediğini ifade etti.
- %79'u meme kanserinin erken tanısı amacıyla, mamografi çektirmeye başlama yaşını 40-49 olarak vurguladı.
- % 84'ü kendi kendine meme muayenesi yaptığını söyledi.
- % 13'ü ayda en az 1 kez düzenli meme muayenesi yaptığını açıkladı./akşam