Mektuba göre Ahmedinejad seçimden üçüncü çıktı

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, bugün İran'da elden ele dolaştığı söylenen bir mektubu yayımladı.

İran İçişleri Bakanı Sadık Mahsuli'nin, ruhani lider Ayetullah Hamaney'e gizlice gönderdiği öne sürülen bu mektupta, reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin 13 milyon daha fazla oy aldığı, ancak Hamaney'in emirleri doğrultusunda, seçimde üçüncü sırada gelen Ahmedinejad'ın galip ilan edileceği söyleniyor.

Independent muhabiri mektubun sahte de, gerçek de olabileceğini, ancak şu anda Musevi yandaşlarını iyice ikna etmeye yettiğini söylüyor.

Resmi olarak açıklanan sonuçlara göre ise, Ahmedinejad yüzde 62,6; Musevi: yüzde 33,8, Rızai yüzde 1,7; Kerrubi ise yüzde 0,9 oranında oy almıştı. İran seçimlerinde 40 milyona yakın kişi oy kullandı.

BUGÜN DE YAS VE GÖSTERİLER VAR

Musevi, protestolarda ölen sekiz yandaşının anısına bugün yas tutma çağrısı yaptı.

Ancak muhalif lider göstericilerden, camilerde ve kamuya açık diğer alanlarda toplanarak barışçı gösteriler yapmalarını istedi.

İranlı onbinlerce muhalif dün yaptıkları gösteride slogan atmamış, sadece dövizler taşıyarak sessiz bir yürüyüş yapmıştı.

FUTBOLCULARDAN DA REFORMCULARA DESTEK

İran milli futbol takımının oyuncuları, muhalefet ile dayanışma gösterisi yaptı.

Takım kaptanı dahil altı oyuncu, Güney Kore ile yaptıkları Dünya Kupası eleme maçına Musevi'nin kampanya rengi olan yeşil renkte bileklikler ile çıktı.

SALDIRILARIN HEDEFİNDE ÜNİVERSİTELER VAR

Öte yandan ülkenin çeşitli yerlerindeki üniversitelerde öğrenci yurtlarına, hükümete bağlı gönüllü Besic milislerinin saldırıları da sürüyor.

Baskınlarda bazı öğrencilerin dövüldüğü, bazılarının da tutuklandığı belirtiliyor. İran'da üniversite öğrencileri, muhalefet hareketinde aktif rol almaları ile biliniyor.

Şiraz Üniversitesi rektörü ile Tahran Üniversitesi'nden 120 öğretim görevlisi, baskınları protesto amacıyla istifalarını sundu. (NTV)