Şu an itibarı ile seçim sonuçları kesinleşti gibi. Artık yeni bir sisteme alışıp yaşamaya başlayacağız. Başkanlık sistemi fiilen başlayacak, Meclis’in yetkileri azalacak, kuvvetler ayrılığının etkisi azalacaktır.

Geçen Cumhurbaşkanlığı seçimine bakarsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oy oranını çok (%0.7 gibi) artırmış görünmektedir. Ancak bu seçimde aldığı oyların içinde MHP’nin ve BBP’nin oyları vardır. Geçen Cumhurbaşkanlığı seçiminde yalnız kendi partisinin oyları vardı. Bu durumda yaklaşık 10 puanlık bir düşme söz konusudur. Eğer MHP’nin desteği olmasaydı Cumhurbaşkanımızın ilk turda seçimi kazanması olanaksızdı. Sonuç olarak Cumhurbaşkanımızın popülaritesinde bir azalma söz konusu olsa da kazanmasını bilmiştir.

Kasım 2015 seçimlerine göre AKP %7’lik bir oy kaybına uğramıştır. Bu kayıp elde ettikleri salt çoğunluğun kaybolmasına neden olmuştur. Cumhurbaşkanımızın dediği “metal yorgunluğu” demek ki doğruymuş. Bu yorgunluk AKP’nin önemli oranda kan kaybına neden olmuştur. Sonuç olarak AKP’de başarısız olmuştur.

Demirtaş geçen seçime göre önemli bir oy kaybına (%1.5) uğramıştır. Partisi ise oy oranını az miktarda (%0.8) artırmıştır. Ancak Demirtaş ile HDP’nin aldığı oy oranı arasındaki %3.2’lik fark oldukça düşündürücüdür. Bu durum bize HDP’nin Kürt seçmeni kucaklayamadığını, partiye verilen oylarda CHP’li seçmenin katkısı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak hem HDP hem Demirtaş kaybetmişlerdir.

CHP 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile birlikte girdiği seçimden yaklaşık olarak %8 civarında daha az oy almıştır. Ancak MHP’nin oyları ayrıştırıldığında Muharrem İnce’nin tek başına kendi partisini geçtiğini, yani başarılı olduğunu söyleyebiliriz. CHP oransal olarak 2015 seçimlerinden %3 daha az oy almıştır. CHP ile Muharrem İnce arasında neredeyse %8 oranında bir fark bulunmaktadır. Bu da CHP’nin seçimlerde başarısız olduğunun en büyük kanıtıdır.

Seçimlere ilk defa giren İyi Parti’nin oy oranı ile Meral Akşener’in oy oranı arasında yine yaklaşık %3’lük bir fark vardır. Bu durumda Akşener’in kendini halka anlatamadığını bize göstermektedir. Ayrıca İyi Parti’nin aldığı oy oranı da beklentilerin çok altında kalmıştır. Benzer bir durum Saadet Partisi’nde de görülmektedir. Tabanı Saadet Partisi’ne gösterdiği güvenini Karamollaoğlu’na göstermemiştir. Saadet partisi de kaybedenler arasındadır.

Diğer bir aday ise Vatan Partisi ve Perinçek olmuştur. Perinçek %0.2’lik oy oranı ile hayal kırıklığı yaratmıştır. Aldığı oy aday olurken topladığı imza sayısına ulaşmamıştır. Demek ki Vatan Partisi ve Perinçek’in politikaları da başarısız olmuştur. Bu seçimde kendisi için bir baraj sorunu da olmadığına göre Perinçek’in başarısızlığı tescillenmiştir.

Seçile Başarısı gösteren Recep Tayyip Erdoğan’ı kutlarım. Umarım halkı için daha fazla eforla çalışır, ülkemizi daha iyi noktalara getirir.

Artık sistem değişmiştir. Bundan sonraki dönemde partiler bu sonuçlardan gerekli dersleri çıkarmalı ve ona göre politika yapmalıdır. Artık partiler yerel yönetimlerin kullandığı “Önce İnsan” sloganını benimsemeli ve buna göre davranmalıdır. Bu dersler ve Aydın’daki durum hakkında önümüzdeki yazılarımda durum değerlendirmelerini yapacağım.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA