Erzurum
 
Bir süre önce Enerji Bakanı Taner Yıldız, kabinenin en başarılı ismi olarak Sağlık Bakanı Akdağ'ı göstermiş, ben de yazmıştım.
Dün Akdağ'a bunu hatırlatıp görüşünü sorduğumda, 'Bence de Taner Bey'dir, Binali Yıldırım ve Ali Babacan'dır, bir de Şimşek' dedi.
Yok, konumuz ve bağlamımız bu değil. AK Parti'nin performansı üzerinde en etkili isimler...
Bu açıdan Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıkları diğerlerinden ciddi ayrılır. Halkın gündelik yaşantısını doğrudan etkileyen projelerden ve yatırımlardan bahsediyoruz. AK Parti üçüncü genel seçiminde yüzde kaç alırsa alsın, aslan payı işte burada yatıyor.
Türkiye genelinde 1 numaralı sorun işsizlikse, en büyük memnuniyet sağlık sektöründe. Gerçi doktorların mutsuzluğu var ama onu sonra detaylı aktaracağım. Bakan'a sorduk. Kendisinden aldık şaşırtıcı haberi, adalet hizmetlerindeki memnuniyet yüzde 46'dan 37'ye düşmüş. Şimdi günübirlik Erzurum seyahatinin hikayesine başlayalım.
 
HER ŞEY VATAN İÇİN
 
İstanbul'dan THY tarifeli uçak saat yedideydi, 5'ten itibaren ayaklandık, havaalanında gazeteciler çoktu. Biri Davutoğlu için Konya'ya, diğeri Kılıçdaroğlu'yla seyahatler için Ankara'ya, bir başkası Bahçeli için Uşak'a gidiyordu.
Bir buçuk saatlik yolculuktan sonra inişe geçtik. Karşımızda, geniş, yeşil ve göz alıcı topraklar, süzüle süzüle akan coşkulu sular ve askeri birlikteki 'Her şey vatan için' yazısı...
Erzurum'da hava güzel; güneşli ve hafif serin. Alanda dev bir yazı: 'Anadolu'nun zirvesine hoş geldiniz'
Şehir, deniz seviyesinden 2 bin metre yüksekte. Palandöken'e doğru çıktıkça 
3 bine yaklaşılıyor.
Caddelerde bayrak yok, flamalar da...
Sanki seçim yakın değil. İlin vekil sayısı 7'den 6'ya düştü.
Türkçe Olimpiyatları ilanlarıyla dolu billboardlar. Belli ki seçimden çok ona odaklanılmış.
Acaba Erzurum'dan nasıl bir Türkiye görünüyor? Buna baktım.
Erzurum'un fakir mahallelerini, harabe bölümlerini de dolaştık Bakan'la. 'Kentsel dönüşümde yavaş kaldık' itirafında bulundu.
Siyasi okuma için dadaş diyarını hep önemserim. Trabzon gibi, Eskişehir ve Antalya gibi önemserim.
Başbakan Erdoğan adeta kampanya finalini burada yapacak. Cuma günü miting düzenliyor.
 
ERDOĞAN'IN MAĞDURİYETİ
 
Bakan'la yemekte siyaseti ve seçimleri konuştuk. Önce, Erzurum'da kaç beklediklerini sordum, 'Yüzde 70' dedi. Biri MHP, 5'i AK Parti olabilir iddiasında. Hatta 6-0'ı zorlayacaklarını düşünüyor.             
Fakat şehirde benim gördüğüm, MHP'nin 2. sıra adayının çok beğenildiği. Zor ama     4-2 olabileceğini söyleyenler de var. 
 
Bakan'ın 'şehir' yorumu şöyle:
 
'Milliyetçi ve muhafazakar seçmen oran ve sayısının en yüksek olduğu yer. BDP ve CHP yüzde 5 civarında.
Kürt nüfus da AK Parti'ye oy verir.
Dağlarında PKK yok. Türk-Kürt entegrasyonu çok iyi.'
Sonra 'sahada kaset olayının konuşulup konuşulmadığını' öğrenmek istedim. Bakan, 'Doğrusu çok fark etmedim' dedi. Bu da önemli. Erzurum'dan bahsediyoruz, 'Kaset ters tepti' tezini doğruluyor bana kalırsa. Bakan da 'MHP'yi kasetler kurtardı' görüşünde...
İktidar partisinin hikayesini konuşurken, 'Başbakan Erdoğan'ın çıkışındaki iki unsuru anlattı. Onları başarılı İstanbul Belediye Başkanlığı ve 28 Şubat mağduriyeti olarak gösterdi. Bu, ilk dönem iktidarının sırrıydı Bakan'a göre. Sonrasını da 'Türkiye çok değişti' sözleriyle açıkladı.
 
GENÇ HEKİMLER MUTLU MU?
 
Sohbetin sonuna doğru yeniden söz aldım ve doktorların memnuniyetsizliğini sordum. 'Ne yapacaksınız?' dedim. Bakan'a göre aile hekimlerinin çoğu mutlu. Sözleri şöyle:
'Sayı eksik olduğu için çok iş istiyoruz, bu sorun. Genç hekimler umutlu. Mutlu demeyelim daha mutlu. İşin sadece parayla ilgisi yok, iş yükü ağır. Ana mesele sayının artmasıdır.'
İşte böyle. Erzurum'da gündem sağlık. 
AK Parti'nin üçüncü dönem seçim puanında yine temel belirleyicilerin başında sağlık geliyor. Bakalım sandıktan ne çıkacak.
akşam