Yüksek Seçim Kurulu"nun (YSK), 49 milyonun üzerinde seçmenin sandık başına gideceği 12 Haziran genel seçimlerine ilişkin “seçim takvimi” bugün işlemeye başladı.

Seçime 13 hafta kalırken, bugün muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Milletvekili Genel Seçimine ilişkin parametreler Seçim Sistemi'nden (SEÇSİS) tamamlanacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanların kimlik bilgilerini içeren listeler de bugün cumhuriyet başsavcılıklarından istenecek ve listelenecek.

Seçimlerde 120 bin civarında oy da cezaevlerinden gelecek. Türkiye'de toplam açık ve kapalı olmak üzere 367 cezaevi bulunuyor. 30 Eylül 2010 itibarıyla cezaevlerindeki toplam tutuklu-hükümlü sayısı 120 bin 360. Bunların 56 bin 427"si sadece tutuklu. Son tutuklamaların ardından bu sayı daha da arttı. Ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde bulunan tutukluların listeleri de 18 Mart"ta bulundukları koğuşlara veya yönetimce ilan edilmek şartıyla belirlenecek uygun yerlere asılacak. Bu listeler de 31 Mart'ta askıdan indirilecek.

Çarşamba günü ise siyasi partiler hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK"ya bildirecekler. Cuma günü ise muhtarlık bölgesi askı listeleri tutuklu ve hükümlü askı listeleri güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak. Siyasi partilerin aday ve ön seçime ilişkin bildirimleri ilgili ilçe seçim kurullarına bildirilecek. Ön seçim ilçe seçim kurulları oluşturulması çalışmalarına başlanacak. Pazar günü ise önseçim ilçe seçim kurulu oluşturulması çalışmaları tamamlanacak ve kurullarda görev alanlara tebligat yapılacak.